C U S T O K   S.
contactpersoon
voor meer info:
liane@sos-strays.nl
+31 (0)6-24548745
 ma t/m za 10.00 - 19.30 u

Foto   [klik op foto voor vergroting]
Geslacht
Reu gecastreerd
Ras
Mix
Leeftijd
± 01/01/2013
Schouderhoogte
Kleine middelmaat: 40 cm hoog en 11.7 kg.
Uiterlijk
Zwart/wit, halflangharig.
Herkomst
Spanje, Torrelavega (Cantabrië)

De heel jonge vereniging 'Refugio Canino Torres' is in juli 2013 gesticht door de vrijwilligers die al sinds 2011 actief zijn in het asiel van Torrelavega. Ze zijn vanaf nu een onafhankelijke vereniging, voorheen waren ze onderdeel van de dierenbeschermingsorganisatie Aspacan. Refugio Canino Torres krijgt geen subsidies van de steden en gemeenten behalve gratis vuilnis ophalen, rattenbestrijding en watervoorziening. Ze moeten dus erg hard werken om vooral het 'erfgoed' van vóór 2011 te kunnen onderhouden, veelal grote, oudere en moeilijk plaatsbare honden. Deze moedige dierenvrienden organiseren evenementen om wat geld te winnen en zijn afhankelijk van sponsors en donateurs om de dieren waardig te kunnen verzorgen. Wij hebben in 2012 een zomeractie voor Torrelavega gehouden om extra voeding te kunnen kopen en ondersteunen de honden met nihil plaatsingskansen structureel via ons AHA project. Voor een stukje geschiedenis van Torrelavega vanaf 2011 tot nu, klik hier.
Verblijfplaats
Vierlingsbeek, in een opvanggezin met andere honden.
Karakter
CUSTOK ook wel GUUS genoemd, is een fantastische lieveling!
In zijn opvanggezin is iedereen gek op hem en wanneer hij je met zijn lieve, doordringende ogen aan kijkt, kun je er niet om heen hem een lekkere knuffel te geven. GUUS laat zich dan ook nog eens heerlijk op zijn rug vallen, om zo ook zijn buik te laten kriebelen. Hij kan dan zo genieten. Zijn vachtverzorging is geen probleem, je kunt hem kammen en de nagels knippen. Ogen en tanden vindt hij minder fijn, maar hij laat het wel toe.
In zijn opvanggezin heeft hij een vast baasje dat hij graag achterna loopt, maar ook door de andere familieleden laat hij zich graag vertroetelen. Ook visite is meer dan welkom en het liefst laat GUUS zich ook door hen vertroetelen.
GUUS is een heel meegaande hond: als je gewoon de basisregels volgt en hem duidelijk zijn plek in het gezin laat zien, is hij de liefste gemakkelijkste hond ooit. Hij kent de commando’s zit, hier en lig. GUUS moet gewoon lekker hond zijn, dus niet op bed of bank etc., maar lekker op zijn eigen plekje dicht bij zijn baasje.
GUUS kwam terug als herplaatser, omdat hij in zijn vorige omgeving de neiging had zijn baas te verdedigen. Op de een of andere manier voelde hij zich onzeker in zijn omgeving en bedreigd door visite. Maar voor zijn baasje was hij de liefste hond van de wereld.
GUUS heeft dit gedrag in zijn opvanggezinnen amper laten zien en als het voorkomt, laat hij zich hierin duidelijk goed corrigeren. Een stabiele, duidelijke baas en een andere stabiele hond zijn wel belangrijk voor GUUS om zich prettig te voelen en het gedrag niet terug te laten komen. In het huidige opvanggezin speelt hij graag met de hond Puck en is ook lief met de andere grote hond.
GUUS gaat heel graag mee op wandeling naar het bos, waar hij lekker kan rennen en los kan lopen. Hij houdt je goed in de gaten en komt regelmatig terug. Hij luistert super goed naar het commando 'hier!' en is ook makkelijk weer aan te lijnen. Aan de lijn kan hij in het begin een beetje trekken, maar daarna loopt hij gewoon lekker mee. GUUS kan gemakkelijk een lange wandeling aan.
Als hij aan de lijn loopt kan hij naar sommige honden uitvallen. We hebben in het begin geprobeerd om de afstand zo groot mogelijk te maken en hem af te leiden met iets heel lekkers, maar dit werkte totaal niet. Omdat hij thuis zo goed naar 'nee' luistert, zijn we hem hierin toch maar gaan corrigeren door streng 'GUUS nee!' te zeggen, en dit lijkt een stuk beter te werken!
Hij heeft geen tot weinig jachtinstinct. Hij is niet bang voor een vreemde of onbekende omgeving, zelfs de katten op straat negeert hij. Ook rent hij wel eens naast de step, dat vindt hij geweldig. Hij gaat niet achter joggers of paarden aan, wel heel soms achter een fietser, maar als je dan omdraait en zegt DAAG GUUS!! dan komt hij weer naar je toe.
GUUS springt zo in de auto en gaat dan mooi liggen tot ze er zijn. Hij is niet wagenziek. ‘s Nachts slaapt GUUS bij de andere honden in de woonkamer, hij is dan mooi stil en is helemaal zindelijk. ‘s Morgens word je vriendelijk begroet en is hij blij je te zien. Hij kan goed enkele uren alleen thuis blijven met de andere honden en gaat dan lekker slapen. GUUS is ook helemaal geen blaffer.
Voor iets lekkers is GUUS altijd te porren, hij eet dan ook graag smakelijk zijn brokken. Hij heeft geen baknijd, maar als hij een kluif heeft kan hij bij het voorbijkomen van een hond wel even grommen.
Veel mensen gaan aan GUUS voorbij, terwijl we heel open en eerlijk zijn over zijn pittige karakter en hij verdient echt een warm thuis. Wanneer GUUS duidelijk leiding krijgt van zijn baas, zal zijn neiging tot 'bescherming' niet meer nodig zijn. Uiteraard zullen wij de nieuwe baas (mocht dit nodig zijn) hier verder mee begeleiden.

Klik hier om een paar filmpjes te bekijken van CUSTOK.
Opvoedingstips
Om de beste kansen te hebben op een goede start is het belangrijk om inzicht in bepaald gedrag te krijgen zodat je hierop adequaat kunt reageren en de juiste begeleiding/opvoeding kunt geven. Lees hiervoor onderstaande teksten door:   [klik op de links]

    ø Basisopvoeding     ø Roedelgedrag     ø Angst/Onzekerheid     ø Verlatingsangst
Profiel adoptant
Er zit zeker pit in GUUS en hij heeft een consequente baas nodig, die hem duidelijk maar liefdevol laat merken wat zijn plek binnen het gezin is. We denken dat als hij ergens eenmaal langer is, de regels kent en weet waar hij staat, het helemaal goed gaat. Dat laat hij nu ook al zien, want hij reageert goed op correcties en luistert sowieso heel erg goed.

LET WEL: Al onze honden hebben een (meer of minder heftig) verleden, hierdoor kunnen ze lichamelijke gebreken hebben door bijvoorbeeld minder goede voeding op jongere leeftijd, gebrek aan medische zorg of door verwaarlozing en/of mishandeling. Wij gaan er van uit dat u als adoptant zelf kunt bedenken of u draagkrachtig genoeg bent om eventuele medische kosten in de toekomst te kunnen betalen of om een huisdierenverzekering af te sluiten na adoptie. Wij doen onze uiterste best om onze honden zo goed als mogelijk ter adoptie aan te bieden en indien er medische problemen bekend zijn, zullen deze zeker gemeld worden.
Stichting S.O.S. Strays is niet verantwoordelijk voor onkosten na de adoptie.


Heeft u interesse, lees dan eerst de adoptie procedure door.
Bij andere honden
CUSTOK kan goed overweg met andere honden en met katten.
Bijzonderheden CUSTOK kwam samen met broer JACK in het asiel in Torrelavega terecht. De broertjes waren aanvankelijk nogal angstig, maar hebben door de goede zorgen van de medewerkers van Refugio Canino Torres positieve ervaringen opgedaan en de broers werden na hun aankomst in Nederland beiden geadopteerd.
CUSTOK kwam helaas terug ter herplaatsing, waarschijnlijk voelde hij zich onzeker door het gemis van andere honden, en wilde hij hierdoor zijn vrouwtje beschermen.
Kosten: € 235,-- gift + € 50,-- toeslag
sterilisatie / castratie:   zie toelichting


Het adoptiegeld stelt ons in staat de buitenlandse
honden hier én in land van herkomst te blijven helpen.

Ontwormd en geënt volgens ouderdom.
Gechipt, en in bezit van Europees paspoort.
N.B.: Wanneer u interesse in één van onze hondjes heeft en daarvoor telefonisch contact met ons opneemt verzoeken wij u vriendelijk om bij geen gehoor zelf later nog eens terug te bellen. Wij trachten de onkosten aan telefoongesprekken zo laag mogelijk te houden zodat we het beschikbare budget optimaal aan het redden en verzorgen van de honden kunnen besteden. We hopen dat u hier begrip voor heeft.TERUG