Z O P I C O
contactpersoon
voor meer info:
esther@sos-strays.nl
+31 (0)36-5324999
  Bereikbaar tot 18.00 uur

Foto   [klik op foto voor vergroting]
Geslacht
Reu gecastreerd
Ras
Mix
Leeftijd
± 01/01/2010
Schouderhoogte
Kleine hond: 32 cm hoog. ZOPICO weegt ongeveer 10 kg.
Uiterlijk
Beige/wit, dikke kortharige vacht.
Herkomst
Spanje, Santiago de Compostella (Galicië)

Refuxio de Bando bestaat sinds 2004. Het is de officiële opvangplaats voor ongewenste honden en katten van de stad Santiago de Compostella. Het heeft plaats voor 250 à 300 dieren en telde bijvoorbeeld in oktober 2015 zo'n 480 dieren (350 honden en 130 katten). Ondanks een sterk adoptiebeleid is het asiel chronisch overbevolkt. Het asiel werkt als een dierenbeschermingsorganisatie en euthanaseert alléén zwaar zieke of gevaarlijk agressieve honden.
Verblijfplaats
Almere, in een opvanggezin met andere honden.
Karakter
ZOPICO is een wat onopvallend hondje waar veel mensen gedachteloos aan voorbij gaan. Hij is rustig aanwezig, wel dol op aandacht en lekkere hapjes, hij geniet van de huiskamer en de tuin en ligt het liefst een groot deel van de dag in de buurt van zijn opvangmama.
Bij het opvanggezin mogen de honden op de bank liggen en ZOPICO ligt daar graag gezellig tussen, het liefst met zijn kop op het been van zijn tijdelijke baasjes en soms zelfs op schoot (vindt hij heerlijk).
Hij eet graag en staat enthousiast kwispelend te wachten, tussen de andere honden, wanneer er iets lekkers wordt uitgedeeld.
ZOPICO reageert goed op vreemd bezoek, blaft heel even mee met de andere honden, maar komt al gauw gewoon kennismaken. Ook als er vreemde honden binnenkomen is dit geen enkel probleem voor hem.
’s Nachts slaapt ZOPICO in een mand, zijn opvanggezin maakt geen gebruik van een bench. Hij slaapt de hele nacht door en het liefst slaapt hij ’s ochtends een tijdje uit, hij heeft geen enkele haast om dan op te staan.
ZOPICO vindt het heerlijk om mee uit te gaan, staat springend en dansend te wachten als hij de riemen ziet, en loopt prima mee aan de riem. Op straat is hij totaal niet bang voor verkeersgeluiden en de trein. Hij geniet gewoon van het snuffelen, lopen en rondkijken. Ook buiten reageert hij niet angstig op vreemde mensen of honden.
Tot op heden ervaren wij ZOPICO als een rustig hondje.
Wat wel een belangrijk punt is: wij hebben het vermoeden dat ZOPICO in het asiel voor zichzelf heeft moeten opkomen om bijvoorbeeld ’s nachts een mandje te bemachtigen en zich sterk te houden tegenover grotere sterkere honden. Hij reageerde de eerste weken wat prikkelbaar op onverwachte aanrakingen en er zijn nog steeds soms momenten dat hij gewoon met rust gelaten wil worden. Hij vindt het niet altijd fijn om aangeraakt te worden maar er zijn ook momenten dat hij daar juist geen genoeg van kan krijgen en dan kruipt hij bijna door je heen van blijheid. Voor zijn toekomstige baasjes is het goed om te weten dat ze daar rekening mee houden.
ZOPICO heeft het zwaar gehad in het asiel en heeft hier lichamelijk onder geleden (zie bijzonderheden). Dit is momenteel goed terug te zien aan zijn lichamelijke uitstraling: hij mist wat tandjes en anderen zijn enigszins verkleurd. Door de vele oorproblemen zijn zijn oogjes weer wat gaan hangen ondanks een eerdere operatie hieraan.
Al met al ziet ZOPICO er gewoonweg ouder uit dan hij is. Hij zal niet een hondje zijn wat iedereen aanspreekt, maar na alle moeilijke jaren in het asiel met de koude winters verdient ZOPICO het gewoon om nu baasjes te krijgen die helemaal voor hem gaan en die begrip hebben voor zijn gedrag.
Opvoedingstips
Om de beste kansen te hebben op een goede start is het belangrijk om inzicht in bepaald gedrag te krijgen zodat je hierop adequaat kunt reageren en de juiste begeleiding/opvoeding kunt geven. Lees hiervoor onderstaande teksten door:   [klik op de links]

    ø Basisopvoeding     ø Roedelgedrag     ø Angst/Onzekerheid     ø Verlatingsangst
Profiel adoptant
ZOPICO heeft het heel erg naar zijn zin bij zijn opvanggezin en hij aanbidt zijn tijdelijke mama in wie hij ondertussen veel vertrouwen heeft, maar we zoeken voor hem natuurlijk zijn echte blijvende gouden mand. Het liefst bij mensen die hem op rustige wijze verder kunnen leren dat het leven als huishond fijn is en dat de moeilijke koude tijd in het asiel voorbij is. Mensen die niet onder de indruk zullen zijn van zijn soms wat afwijzende gedrag. Zoals in zijn karakterbeschrijving al staat: hij heeft vermoedelijk zijn mannetje moeten staan in het asiel.
ZOPICO is een hondje dat zich graag op één of twee personen richt. Hij zou het geweldig doen bij een alleenstaande persoon of een echtpaar zonder kinderen. Hij heeft geen andere hond in huis nodig om gelukkig te zijn, maar kan probleemloos samenleven met zowel reuen als teven.
ZOPICO is dol op katten.
We zoeken voor ZOPICO baasjes die begrijpen dat hij niet een gewoon leuk hondje is, maar eentje die een zwaar asielleven achter de rug heeft en daardoor wat schoonheidsfoutjes heeft.

LET WEL: Al onze honden hebben een (meer of minder heftig) verleden, hierdoor kunnen ze lichamelijke gebreken hebben door bijvoorbeeld minder goede voeding op jongere leeftijd, gebrek aan medische zorg of door verwaarlozing en/of mishandeling. Wij gaan er van uit dat u als adoptant zelf kunt bedenken of u draagkrachtig genoeg bent om eventuele medische kosten in de toekomst te kunnen betalen of om een huisdierenverzekering af te sluiten na adoptie. Wij doen onze uiterste best om onze honden zo goed als mogelijk ter adoptie aan te bieden en indien er medische problemen bekend zijn, zullen deze zeker gemeld worden.
Stichting S.O.S. Strays is niet verantwoordelijk voor onkosten na de adoptie.


Heeft u interesse, lees dan eerst de adoptie procedure door.
Bij andere honden
Sociaal, ook met katten.Klik hier voor tips om de kennismaking tussen hond en kat positief te laten verlopen.
ZOPICO vindt kleine honden heel leuk, op grote honden reageert hij soms wat afwijzend.
Bijzonderheden Zie ook: "Geef een gouden hond een gouden mand".
Wij werden op ZOPICO gewezen door de mensen van het asiel. ZOPICO is een hondje wat nagenoeg geen kans had om geadopteerd te worden in Spanje en zo beleefde hij zijn vierde koude winter in de betonnen kennel van het asiel. ZOPICO is een frêle hondje met gevoelige oren waardoor hij iedere winter oorontstekingen kreeg. Deze werden weliswaar behandeld, maar wat ZOPICO nodig had is een warm thuis. Gelukkig is ZOPICO nu één van de hondjes die wij naar Nederland konden laten komen en is de koude tijd voor hem voorbij.
Kosten: € 215,-- gift + € 60,-- toeslag
sterilisatie / castratie:   zie toelichting


voor deelname in onze   gemaakte kosten, en stelt ons in staat de
buitenlandse honden hier én in land van herkomst te blijven helpen.


De honden zijn allen ontwormd, geënt volgens ouderdom, gechipt, en in bezit van Europees paspoort. Ze werden voor vertrek uit Spanje dmv bloedproeven getest op de plaatselijke voorkomende zuiderse ziektes. De uitslagen waren negatief, dus gezond.
N.B.: Wanneer u interesse in één van onze hondjes heeft en daarvoor telefonisch contact met ons opneemt verzoeken wij u vriendelijk om bij geen gehoor zelf later nog eens terug te bellen. Wij trachten de onkosten aan telefoongesprekken zo laag mogelijk te houden zodat we het beschikbare budget optimaal aan het redden en verzorgen van de honden kunnen besteden. We hopen dat u hier begrip voor heeft.TERUG