C H I A R A   S.
contactpersoon
voor meer info:
ineke@sos-strays.nlFoto   [klik op foto voor vergroting]
Geslacht
Teef gesteriliseerd
Ras
Mix Mastin Espagnol
Klik hier om meer te lezen over het karakter van de Mastin Espagnol.
Leeftijd
± 01/03/2017
Schouderhoogte
Grote hond: 75 cm hoog en 51 kg.
Uiterlijk
Wit/bruin gestroomd, kortharig
Herkomst
Spanje, Torrelavega (Cantabrië)

De heel jonge vereniging 'Refugio Canino Torres' is in juli 2013 gesticht door de vrijwilligers die al sinds 2011 actief zijn in het asiel van Torrelavega. Ze zijn vanaf nu een onafhankelijke vereniging, voorheen waren ze onderdeel van de dierenbeschermingsorganisatie Aspacan. Refugio Canino Torres krijgt geen subsidies van de steden en gemeenten behalve gratis vuilnis ophalen, rattenbestrijding en watervoorziening. Ze moeten dus erg hard werken om vooral het 'erfgoed' van vóór 2011 te kunnen onderhouden, veelal grote, oudere en moeilijk plaatsbare honden. Deze moedige dierenvrienden organiseren evenementen om wat geld te winnen en zijn afhankelijk van sponsors en donateurs om de dieren waardig te kunnen verzorgen. Wij hebben in 2012 een zomeractie voor Torrelavega gehouden om extra voeding te kunnen kopen en ondersteunden de honden met nihil plaatsingskansen jarenlang via ons - nu gestopte - AHA project. Voor een stukje geschiedenis van Torrelavega vanaf 2011 tot nu, klik hier.
Verblijfplaats
Culemborg, in een opvanggezin met andere honden en katten.
Karakter CHIARA is een lieve, maar nog wat onzekere hond. Naar mensen toe is ze heel vriendelijk, knuffelig en onderdanig. Ze vindt het heerlijk om gekroeld en geaaid te worden. Ze gaat er helemaal voor liggen, slaat een poot om je heen en geniet er zichtbaar van. CHIARA is zeer gevoelig voor harde geluiden of stemverheffing. Ze duikt dan wat ineen, maar herstelt zich ook wel weer snel.
CHIARA verblijft nu voor het eerst van haar leven in huis, na een leven eerst als kettinghond en daarna op een groot omheind terrein, waar ze haar gang kon gaan. Het leven als huishond met de daarbij horende structuur en regels is voor haar helemaal nieuw en ze had de eerste weken wel wat aanpassingsproblemen, alles was nog zo nieuw en vreemd voor haar. Inmiddels draait ze al heel goed mee, ze is veel meer ontspannen en ze wordt steeds vrolijker en speelser.
CHIARA was vanaf de eerste dag in opvang al zindelijk is. Ze doet haar behoefte buiten, netjes in het gras en liefst op een onopvallend hoekje achteraf.
CHIARA kan een paar uurtjes alleen blijven zonder wangedrag. Het is wel raadzaam om eetbare spullen buiten haar bereik te houden. Ze jankt of blaft niet als je weg bent, ze gaat rustig liggen slapen.
Toen CHIARA hier net was durfde ze de woonkamer niet in. Ze lag op een kleed in de keuken. Ze komt nu zonder problemen de woonkamer in, maar haar favoriete slaapplek is nog altijd het kleed in de keuken.
CHIARA eet nog apart omdat ze wat voernijd heeft. Dit gaat al veel beter dan de eerste dagen maar zowel voor haar als voor de andere honden is het rustiger als ze in een aparte ruimte haar bak leeg kan eten zonder gestoord te worden. Als ze iets lekkers krijgt, pakt ze dit rustig en voorzichtig uit je hand. Een hondenkoekje of stukje worst kan ze zonder problemen eten in bijzijn van de andere honden, die dan ook iets lekkers krijgen. Een kluif waar ze langer mee bezig is, kan beter op een aparte plaats. Naar mensen heeft CHIARA geen enkele voernijd. Als ze een deel van een kluif laat liggen, kan je deze zonder problemen weer wegpakken.
CHIARA loopt heel goed mee aan de riem zonder te trekken. Alleen als ze plotseling een kat ziet wegrennen wil ze daar achteraan en dan voel je wel hoe sterk ze is. CHIARA kan op veilige plaatsen loslopen. Ze vindt het heerlijk om rond te rennen en krijgt zo nu en dan “de gekke 5 minuten”. Ze loopt los goed mee, al kan ze soms even een stuk wegrennen, ze volgt waar je heen gaat en komt naar je toe als je haar roept. Ze speelt ook graag met andere honden die ze op de wandeling tegenkomt. Wat ze ook graag doet is lekker rollen door het gras, maar dat kan soms ook door de modder of ganzenpoep zijn...
Autorijden is geen probleem voor haar. Ze springt er zelf in en gaat rustig liggen tijdens de rit.
Er zijn bij CHIARA nog twee zaken die aandacht vragen en waar verder aan gewerkt moet worden: - CHIARA is erg bang in het donker. Zodra het begint te schemeren wordt ze onrustig en schrikachtig. Als het donker is kruipt ze in een hoek en verstopt haar kop. Ze wil dan met geen mogelijkheid meer naar buiten voor de laatste ronde voor het slapen gaan. Het opvanggezin vermoedt dat CHIARA slechte ervaringen in het donker heeft gehad toen ze aan de ketting stond. Het is goed mogelijk dat ze regelmatig in de nacht werd lastiggevallen door bijvoorbeeld loslopende honden, wild of ratten die wellicht op haar eten afkwamen. Omdat ze vaststond kon ze niet vluchten. In het opvanggezin slaapt ze in de keuken met een lichtje aan. En dat werkt heel goed. Ze moet nog gaan beseffen dat ze nu veilig is, ook als het donker is. Gelukkig gaan we het goede seizoen tegemoet waarbij het steeds langer licht gaat blijven.
- In kleine ruimtes kan CHIARA zich bedreigd voelen door andere honden in haar buurt. Als ze de andere honden van het opvanggezin ziet aankomen is er niets aan de hand. Maar als ze ligt te slapen en er loopt dan een hond langs haar, kan ze ineens uitvallen. Meer van schrik en om te waarschuwen dan dat ze serieus aanvalt. Ook dit zal nog een litteken zijn van haar tijd als kettinghond waar ze niet weg kon en zichzelf wel moest verdedigen. Dit gedrag is al een heel stuk minder dan toen ze net was aangekomen in het opvanggezin.
CHIARA is een prachtige en hele lieve jonge mastindame, die steeds meer gaat genieten van haar nieuwe leven. Ze moet nog wat onzekerheden overwinnen en haar verleden als kettinghond achter zich laten. Maar daarmee is ze al een eind op weg en met wat tijd en liefde gaat dat helemaal goed komen!

Klik hier om een aantal filmpjes te bekijken van CHIARA in Spanje.
Opvoedingstips
Om de beste kansen te hebben op een goede start is het belangrijk om inzicht in bepaald gedrag te krijgen zodat je hierop adequaat kunt reageren en de juiste begeleiding/opvoeding kunt geven. Lees hiervoor onderstaande teksten door:   [klik op de links]

    ø Basisopvoeding     ø Roedelgedrag     ø Angst/Onzekerheid     ø Verlatingsangst
Profielschets adoptant
Voor CHIARA zoeken we een thuis waar ze voldoende ruimte heeft. Ze is geen hond voor beginners. We zoeken mensen met voldoende ervaring met grote honden, bij voorkeur met mastins. CHIARA ziet er stoer uit maar is een heel onzeker meisje die vooral veiligheid nodig heeft. Haar toekomstige baasjes moeten haar hierin kunnen steunen door leiding en duidelijkheid te geven op een geduldige, zachte manier.
Ze kan samen geplaatst worden met andere honden mits ze de gelegenheid krijgt om op haar tempo te wennen aan de andere hond(en) en ze voldoende ruimte heeft om zich ergens te kunnen afzonderen.
CHIARA had in het opvanggezin een paar weken tijd nodig om te wennen en zich aan te passen aan haar nieuwe situatie. Ze is in korte tijd enorm vooruit gegaan en heeft zich goed aangepast. Toch moeten haar nieuwe baasjes er rekening mee houden dat ze toch weer even een terugval kan krijgen bij de adoptie.

LET WEL: Al onze honden hebben een (meer of minder heftig) verleden, hierdoor kunnen ze lichamelijke gebreken hebben door bijvoorbeeld minder goede voeding op jongere leeftijd, gebrek aan medische zorg of door verwaarlozing en/of mishandeling. Wij gaan er van uit dat u als adoptant zelf kunt bedenken of u draagkrachtig genoeg bent om eventuele medische kosten in de toekomst te kunnen betalen of om een huisdierenverzekering af te sluiten na adoptie. Wij doen onze uiterste best om onze honden zo goed als mogelijk ter adoptie aan te bieden en indien er medische problemen bekend zijn, zullen deze zeker gemeld worden.
Stichting S.O.S. Strays is niet verantwoordelijk voor onkosten na de adoptie.


Heeft u interesse, lees dan eerst de adoptie procedure door.
Bij andere honden
Sociaal, onderdanig en speels met andere honden, groot en klein. Aanvankelijk benadert ze de andere hond met enige onzekerheid maar al snel komt ze los en daagt ze uit tot spelen. Gaat het spel te ruw voor haar dan gaat ze op haar rug liggen en geeft zich over.
CHIARA leeft in het opvanggezin samen met katten die honden gewend zijn. Deze laat ze met rust. Buiten wil ze een wegrennende kat wel na jagen. Ze zal ze geen kwaad doen, maar even een kat de stuipen op het lijf jagen vindt ze toch wel een erg leuk spelletje.
Klik hier voor tips om de kennismaking tussen hond en kat positief te laten verlopen.
Bijzonderheden CHIARA stond aan de ketting samen met haar zes pups. Vrijwilligers van Torres hebben haar met pups en al gered. Ze was in een erg slechte conditie toen ze in het asiel kwam, maar ze is gelukkig helemaal opgeknapt.
Haar pups hebben ondertussen een thuis in Spanje en nu krijgt ook CHIARA haar kans, maar dan in Nederland. Voorafgaand aan haar reis naar Nederland is CHIARA in opvang gegaan bij één van de medewerkers van het asiel.
Kosten: € 295,-- gift + € 110,-- toeslag
sterilisatie / castratie:   zie toelichting


voor deelname in onze   gemaakte kosten, en stelt ons in staat de
buitenlandse honden hier én in land van herkomst te blijven helpen.


De honden zijn allen ontwormd, geënt volgens ouderdom, gechipt, en in bezit van Europees paspoort. Ze werden voor vertrek uit Spanje dmv bloedproeven getest op de plaatselijke voorkomende zuiderse ziektes. De uitslagen waren negatief, dus gezond.
N.B.: Wanneer u interesse in één van onze hondjes heeft en daarvoor telefonisch contact met ons opneemt verzoeken wij u vriendelijk om bij geen gehoor zelf later nog eens terug te bellen. Wij trachten de onkosten aan telefoongesprekken zo laag mogelijk te houden zodat we het beschikbare budget optimaal aan het redden en verzorgen van de honden kunnen besteden. We hopen dat u hier begrip voor heeft.TERUG