HOME
DE BASISOPVOEDING / TRAININGPups moeten natuurlijk nog alles leren, maar dikwijls is de training van een volwassen buitenlands hondje wat nog alles moet leren, niet anders dan de basisopvoeding van een pup. De eerste dagen dat de hond in huis is, wennen ze aan je stem en je lichaamsgeur. Ze leren je signalen lezen. Leer je hond ‘lezen’ wat zoveel betekent dat als het gedrag van je hond afwijkt van het normale gedrag je dit opmerkt en eraan kunt werken. Hier is meestal een goede reden voor, probeer die te achterhalen en je voorkomt problemen.

Een cursus is een goede manier om te ontdekken hoe je hond in elkaar zit en wat voor signalen hij uitzendt naar andere honden en mensen. Dit is goed voor het socialiseren en voor het omgaan met je hond en voor zijn sociaal gedrag. Je leert daar de signalen herkennen die je hond uitzendt naar honden en mensen zodat jij daar adequaat op kunt reageren.

Dat een nieuw aangekomen hond overal achter je aan loopt, heeft een heel logische reden. Hij komt in een totaal nieuwe omgeving terecht en jij bent zijn enige bekende veilige houvast. Straf hem niet omdat hij achter je aan loopt, hij heeft dit nog even nodig, al mag het natuurlijk niet overdreven worden.

Leer hem het vertrouwen dat je hem niet in de steek gaat laten maar dat even rusten in de mand of bench ook bij het dagelijks leven hoort. Heel korte stukjes inlassen waar hij je niet kan volgen, zonder afscheidsceremonie en zonder nadruk op te zetten dat hij even alleen zal zijn. Even in een andere kamer met deur dicht, of even naar boven met het traphekje zodat hij je niet kan volgen, hij leert snel dat je niet verdwijnt uit zijn leven en dat je hem niet gaat achterlaten.

Als je hondje hebt wat ondanks alles toch gaat piepen, leg dan de volgende keer dat je gaat een gedragen T-shirt van jezelf neer zodat jouw geur nog bij hem is. Bouw de tijd dat je weggaat echt heel rustig op bij hondjes die zo reageren. Door ze gelijk teveel alleen te laten creëer je verlatingsangst!

Alleen zijn met bench (bench training)

Een bench mag NOOIT een strafplek zijn, maar alleen een hulpmiddel. Ook is het niet de bedoeling dat de hond er uren achter elkaar in zit, maar dat het alleen voor eventjes is! Veel opvanggezinnen hebben de hond gewend gemaakt aan de bench en het is dikwijls handig dat je zelf met een bench werkt omdat de hond dit als veilig beschouwt en makkelijker zich zal aanpassen aan ook bij jou even alleen thuis te blijven.

Is de hond nog geen bench gewend dan laat je hem al vanaf de eerste dag aan de bench wennen, je geeft beloningen in de bench, eten in de bench, kortom het moet een veilige plek voor de hond worden net zoals bv een mand. Je kunt de bench aan 3 kanten afdekken met doeken of met dekens zodat het een veilig ‘hol’ wordt.

Tijdens het eten sluit je het deurtje van de bench en je blijft zelf in de buurt. Na het eten laat je hem nog eventjes in de bench zitten met het deurtje dicht en dan doe je zonder wat te zeggen het deurtje weer open. Het moet een natuurlijk iets worden voor de hond dus je moet er niet teveel de nadruk opleggen (lees belonen als hij erin of eruit gaat).

Als de hond de bench als een veilig plekje gaat zien, zal hij er waarschijnlijk uit zichzelf al in gaan liggen. Zo af en toe sluit je het deurtje bv als je gaat stofzuigen. Zorg wel dat de hond je kan zien, blijf in dezelfde ruimte als de hond!

Pas als de hond het helemaal niet eng meer vind (voor de één gaat dit vlugger dan voor de ander) kun je hem eens in de bench laten en het huis verlaten. Verder doe je de handelingen zoals beschreven zijn onder ‘Alleen zijn zonder bench’.

Alleen zijn zonder bench

Wanneer je hond het bij je helemaal gewend is en je vertrouwt dat hij ook los geen wangedrag zal vertonen tijdens je afwezigheid, kun je gaan proberen of hij los even alleen gelaten kan worden. Voordat je hiertoe overgaat, laat je hem eerst goed uit zodat ze eigenlijk al goed moe zijn. Je wacht dan een half uurtje zodat er weer rust in zijn lijf is. Vervolgens geef je hem een Kong en daar doe je iets heel lekkers in bv pindakaas. Alle honden zijn daar gek op en ze zijn daar heel wat tijd mee kwijt om het er uit te likken. Google maar eens op Kong recepten en je zult zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

Maak een vast ritueel van het weggaan (bv blijf, baasje moet even boodschappen doen, werken etc. verzin maar iets, maar wacht even tot de hond rustig is) zet de radio aan (dan hoort hij toch stemmen in huis) en laat dan je de hond en Kong voor een minuut of 5 alleen. Grote kans dat hij de Kong zó interessant vindt, dat hij niet eens in de gaten heeft dat je weg bent. Als je terugkomt, negeer je hem eerst (je hangt rustig je jas op, ruimt je boodschappen op enz.) en je beloont hem pas als je rustig zit en je neemt de Kong weer in. Door er geen feestje van te maken als je terugkomt, zal de hond het als een natuurlijk iets gaan beschouwen.

Om de Kong rustig weg te kunnen pakken, geef je er iets anders voor in de plaats, een stukje worst of kaas. De Kong geef je iedere keer weer als je weggaat en zo wordt het weggaan voor je hond een feestje, want dan krijgt hij zijn Kong weer.

Loslopen

Ook hoor je vaak: mijn (nieuwe) hond luistert zo goed, hij blijft altijd bij mij! Als de hond wat langer bij je is, zal hij zich dan meer zelfzeker voelen en zelfstandiger worden en wel eens de weg oversteken als hij zijn vriendjes ziet. Daarom op straat altijd de hond vasthouden en alleen loslaten op veilige stukken. Op veilige stukken mag hij alleen los nadat je een serieuze band met je hond hebt opgebouwd en hem getraind hebt om naar je te komen wanneer je hem roept, ook wanneer hij afgeleid wordt.

Algemene verzorging

De honden hebben al in opvanggezinnen geleerd dat er gekeken wordt naar het gebit, nagels, oren en ogen. Van het opvanggezin krijg je te horen hoe dat gebeurt, ook of de hond hier een bepaalde angst voor vertoont. Ga hier ook mee verder en controleer zo 1x in de week. Dit is ook heel handig voor bij de dierenarts, de honden zijn er al aan gewend en er ontstaan geen nare situaties. Bij honden met hang oren is het erg belangrijk om de oren vaak te controleren i.v.m. opstapelen van vuil dat kan leiden naar ontstekingen.

Zindelijkheidstraining

Meestal zijn de volwassen honden zindelijk bij adoptie. Maar soms moet deze training nog even verder gezet worden. Hoe lang dit duurt, verschilt van hond tot hond. De eerste tijd zal je zo ongeveer om de 3-4 uur naar buiten moeten. Het is niet de bedoeling dat je dan hele wandelingen maakt, maar even plassen en poepen en weer naar binnen. Honden die nog niet 100% zindelijk zijn, worden niet zindelijk van opsluiting in een bench, als ze moeten, dan moeten ze en dan vervuilen ze ook rustig hun slaapplek stomweg omdat ze niet anders kunnen. Je leert op deze manier je hond juist in de bench zijn behoefte te doen en als hij overdag moet, gaat hij naar de bench.

Straf je hond niet als hij het nog eens binnen doet, natuurlijk beloon je hem ook niet. Je blijft rustig en ruimt het op en zorg dat je hem de volgende keer voor bent en iets sneller buiten gaat. Bij straf zal de hond alleen maar bang van je worden dat je boos bent om het plassen/poepen op zich en bv op een plek poepen waar je het niet zo snel ziet en zelfs niet meer durven aan de riem te plassen omdat je het dan ziet en kwaad zou kunnen worden.

Ook hier kan onzindelijkheid soms een teken zijn van verkeerde rangordeverhoudingen. Het zogenaamd markeergedrag. Een reu die tegen tafelpoten of deurstijl plast, maar ook een teef die bv op kussen gaat plassen, dit is geen onzindelijkheid, maar het territorium markeren. In dit geval ruim je het op en zet je je eigen geur (zoals je deodorant of parfum) op de plek om zelf het territorium te markeren en je gaat aan de slag om terug de rangorde in huis te bepalen !

Voernijd

Sommige honden zullen als je probeert de voerbak weg te halen, gaan grommen. Maar stel jezelf eens in de plaats van de hond, jij zit te eten en iemand pakt jouw eten af, zou je daar vriendelijk op reageren? Iedere hond heeft het recht zijn eigen eten te verdedigen, anders zouden de laag geplaatsten in een roedel nooit eten krijgen. De buitenlandertjes kennen de roedeltaal door en door en als jij de hond gaat afstraffen voor het verdedigen van zijn eten, snapt de hond jou niet meer. Laat nooit kinderen bij de hond als hij aan het eten is, de hond moet in alle rust kunnen eten anders creëer je een hond die zijn eten naar binnen schrokt.

Als hij een bot heeft, laat je hem met rust. De buitenlandertjes hebben nooit wat gehad, dus nu ze wel wat hebben, verdedigen ze het. Door hem met rust te laten, groeit het vertrouwen in jou en zal je na verloop van tijd wel het bot en de bak weg kunnen nemen indien nodig.

Als hij een voorwerp neemt die hij niet mag hebben, of buiten wat pakt wat gevaarlijk zou kunnen zijn, dan ruil je dat om. Je zorgt dat je worst of kaas bij hebt en op het moment dat hij wat pakt, geef je hem een stukje worst. Hij zal leren om het gevonden voorwerp in jouw handen te leggen (waarop je weleens met een kattendrol in je handen staat!) en jij geeft hem dan de beloning.

Bij honden met extreme voernijd, kun je hem vertrouwen leren door hem enkele dagen uit de hand de brokjes te voederen. Zo leert hij dat jij het geeft en niet wegneemt.

Bij honden die extreem gulzig eten en zouden kunnen stikken in de droge brokjes, zet je een dikke steen in de etensbak zodat hij niet alles kan binnen ‘stofzuigen’ maar de korreltjes voorzichtig moet oppakken.

Eten stelen : Zodra jij opstaat en je laat je eigen eten onbeheerd staan, heeft de hond in zijn ogen het recht om dat eten op te eten. Kijk naar een groep leeuwen op tv, de sterksten mogen eerst eten, zodra die weg gaan mogen de anderen. Zo gaat het met honden net zo en straf hem daarom ook niet als hij dat doet.

Jij moet zorgen dat hij er niet bij kan en op het moment dat je opstaat om bv iets te pakken, neem je je eten mee. Ook al kon je vorige hond dit wel, dan was dat waarschijnlijk een hond die de roedeltaal niet kende. De buitenlandse honden hebben overleefd dankzij deze roedeltaal dus die pas je ook toe op ze.

Hoe leer ik een hond wat "plaats" is

Je kunt beginnen door iedere keer als je hond op een kleedje of in de bench gaat liggen, daar het commando ‘plaats’ aan te verbinden. Je weet bv zeker (na het een paar dagen gedaan te hebben) dat je hond als je hem eten geeft in de bench, richting bench zal lopen als je hem eten geeft, op dat moment zeg je ‘plaats’. Dit kun je later uitbouwen, na eerst een koekje op de plaats te leggen en dan het commando plaats te geven.

Weer wat later ga je het uitbouwen naar de uiteindelijke oefening en geef je het koekje en zeg je plaats, dan is het de bedoeling dat hij ook daadwerkelijk op zijn plaats gaat. Van een nieuwe hond kun je nog geen onvoorwaardelijke gehoorzaamheid verwachten en als je zelf zit te eten, is het voor de nieuwe hond wel heel erg moeilijk om op de plaats te blijven. Hier is het zaak dat je heel consequent blijft en niet na 4 keer denkt van nou ok dan niet, want dan heeft de hond gewonnen en wordt het de volgende keer nog moeilijker om hem te laten luisteren.

Het is belangrijk dat je je hond leert dat hij nooit mag bedelen aan tafel. Hem laten bedelen is, zonder je het opmerkt, hem verkeerd signaal geven i.v.m. de rangorde !

Het "hier" komen

1: Oefen altijd op een veilige plaats, als je hond los is. Dus niet op een veldje wat aan de weg ligt, want als hij een blaadje achteraan gaat, weet hij niet dat de weg gevaarlijk is!!! Zelfs in het bos moet je uitkijken voor de paarden die daar lopen. Eén schop van een paard wat schrikt, kan dodelijk zijn voor je hond.

2: Straf NOOIT ook al duurt het wel eens lang voordat hij komt en heb je eigenlijk haast omdat je weg wilt. Als je haast hebt, klinkt je stem geïrriteerd en dat merkt je hond. Hij zal dan helemaal gaan treuzelen en kalmerende signalen uit gaan zenden naar jou. Bv het tongelen het langs de neus likken, uitgebreid aan een grassprietje gaan staan snuffelen of toch nog gauw een plasje voor hij bij jou komt, het weg kijken en heel traag naar je toekomen, dit alles om jou te laten weten dat hij wel braaf is. Als je deze signalen niet herkent en daardoor nog kwader wordt, snapt de hond er niets meer van. Probeer, hoe gehaast je ook bent, altijd met een vrolijke stem je hond te roepen en je zult zien dat hij dan wel luistert. Als hij een keer niet komt, haal hem dan op en lijn hem aan zonder iets te zeggen.

Lijn ook nooit op vaste plekken je hond aan, roep hem ook eens tussendoor, lijn hem heel eventjes aan en laat hem weer los na 10 m. Dit moet je doen omdat anders een hond heel gauw doorheeft wanneer hij weer naar huis moet en dan minder snel zal komen, dus belonen als hij komt, 10 m aan de riem en weer vrij geven en steeds op verschillende plaatsen weer aanlijnen.

Baasgerichtheids training d.m.v. de Kijkoefening

Dit is een oefening in vertrouwen krijgen (niet in jou als mens, maar in jou als leider) en geconcentreerd de aandacht op jou houden. Oogcontact is voor honden bedreigend, wordt als dominant ervaren. Daarom is in het begin een heel korte flits van oogcontact al genoeg.

De tijd van contact houden, bouw je rustig aan verder op. Zijn vertrouwen in jou als leider moet zo groot worden dat hij liever naast jou komt zitten of rustig naast je meewandelt dan dat hij loopt te trekken aan de riem.

Wanneer hij deze oefening goed kent dan kun je er in veel plezier van hebben in verschillende situaties. Je begint in huis te oefenen, daarna de tuin, dan pas op straat vlak voor het huis als het niet te druk is, dan als het wat drukker is enz.

Hij moet voor je komen zitten

Je hebt iets wat hij echt heel lekker vindt in je hand ( worst, kaas, rauwe frikandel ), naast je neus. Zodra hij zit zeg je KIJK. Hij zal naar je hand kijken. De bedoeling is dat hij oogcontact met je maakt. Al is het maar een tel dat hij oogcontact maakt, beloon hem met het lekkers en met een BRAVE HOND met opgewekte stem.

Zodra hij door heeft wat KIJK betekend ga je de tijd dat hij naar je kijkt ( zal van je hand naar je ogen zijn) langer maken. Let goed op dat je hem op tijd beloond voor zijn aandacht afdwaalt. Gaat het goed in huis dan ga je het in de tuin oefenen waar al meer afleiding is. Gaat dat goed dan gewoon in de straat.

Uiteindelijk zal hij zodra je KIJK zegt al bij je komen en gaan zitten. Blijf in contact met hem, praat tegen hem, noem veel zijn naam, leidt hem af, ontneem hem het zicht als hij probeert om je heen te kijken. NEE en KIJK is wat je zegt. NEE met lage stem en heel streng, KIJK met opgewekte, lichte stem.

Doe de beloningen in een plastic boterhamzakje. Hier maak je een ritueel van, je snijdt in de keuken de worst, kaas of frikandel en geeft hem dan al een stukje. Je maakt de stukjes zo dat hij echt even kauwen moet en geen hap-slik-weg stukjes. Iedere keer als je hem beloont, knisper je met het zakje zodat hij weet wat dat betekent.

De eerste tijd ben je veel aan beloningen kwijt, maar het is het meer dan waard. Voordat je naar buiten gaat, moet hij voor je komen zitten en doe je de kijk oefening. Dan naar buiten, je roept hem regelmatig bij je( ook als hij aan de lijn zit) en doet de Kijkoefening. 's Morgens krijgt hij geen eten meer in de bak, hij moet nu zijn eten gaan verdienen en dat motiveert enorm.

Kinderen en hond

Kinderen en hond gaan vaak al van nature prima met elkaar om, anders wordt het wanneer het hondje er al is, en er een kind bij komt. Mensen zeggen vaak hij is jaloers op de baby, maar dat klopt niet. Honden kennen geen jaloezie, want dan moet je jezelf kunnen verplaatsen in een ander en dat kunnen ze niet. Wel kennen ze rangen en standen. Door de baby de rang-afhankelijke-rang te geven, maak je het duidelijk voor de hond. De baby is dan de pup van de allerhoogste leider van de groep en moet verdedigd worden en niet aangevallen.

Dit doe je door iedere keer als je de baby bij je hebt duidelijk te zeggen: Mijn baby of mijn pup. Jij beslist hier wat en of de hond bij de baby mag en niet de hond. De hond zal dit zonder meer accepteren, want jij bent immers de leider van de groep?

Zorg er wel voor dat de hond niet doorslaat in het verdedigen van de baby, jij bepaalt tot hoever de hond mag gaan. Laat de kinderen en honden NOOIT alleen hoe goed ze ook samen kunnen. Ze mogen alleen samen onder jouw leiding. Als de baby slaapt, heb je alle tijd voor de hond. Neem die tijd ook echt!

Bij vragen kunt u altijd terecht bij ons team Nazorg.
Mail hiervoor naar nazorg@sos-strays.nl. Beter een keer teveel gevraagd dan te weinig!


Let wel: de nazorg is alléén voor honden geadopteerd bij S.O.S. Strays


Team nazorg S.O.S. StraysTERUG NAAR PAGINA OPVOEDING