HOME
OPVOEDING PUPSDe eerste dagen dat de pup in huis is, wennen ze aan je stem en je lichaamsgeur. Ze leren je signalen lezen. Je denkt dat de pup veel slaapt, maar hij kijkt ook wat jij doet en hoe jij reageert. Dat een pup overal achter je aan loopt, heeft een heel logische reden. Hij is zijn moeder, broertjes en zusjes kwijt en heeft alleen jou nog. Straf hem niet omdat hij achter je aan loopt, hij heeft dit nog even nodig. Tot hij het vertrouwen heeft dat jij er altijd bent, moet je hem niet alleen laten.

Ook hoor je vaak: mijn pup luistert zo goed hij blijft altijd bij mij! Als de pup wat langer bij je is, zal hij wel de weg oversteken als hij zijn vriendjes ziet. Daarom op straat altijd de pup vasthouden en alleen loslaten op veilige stukken.

Nog een algemene opmerking: Leer je hond ‘lezen’ wat zoveel betekent dat als het gedrag van je hond afwijkt van het normale gedrag, dan is hier meestal een goede reden voor, probeer die te achterhalen en je voorkomt problemen.

Een puppy cursus is een goede manier om te ontdekken hoe je hond in elkaar zit en wat voor signalen hij uitzendt naar andere honden en mensen. Dit is goed voor het socialiseren en voor het omgaan met je pup. Je leert daar de signalen herkennen die je hond uitzendt naar honden en mensen zodat jij daar adequaat op kunt reageren.

Algemene verzorging pups

De pups in opvanggezinnen hebben al geleerd dat er gekeken wordt naar het gebit, nagels, oren en ogen. Van het opvanggezin krijg je te horen hoe dat gebeurt, ga hier ook mee verder en controleer zo 1 in de week. Dit is ook heel handig voor bij de dierenarts, de honden zijn er al aangewend en er ontstaan geen nare situaties. Bij honden met hang oren is het erg belangrijk om de oren vaak te controleren i.v.m. opstapelen van vuil dat kan leiden naar ontstekingen.

Pups (grotere formaten maar bij heel jonge leeftijd ook de kleinere formaten) mogen geen traplopen i.v.m. het ontwikkelen van HD. Daarom plaatst S.O.S. Strays geen pups van de grotere rassen op een flat.

Zindelijkheidstraining

Hoe lang dit duurt, verschilt van hond tot hond. Zodra een pup gespeeld heeft, geslapen heeft, gegeten heeft, dus eigenlijk na iedere activiteit of iets langere rust (slaap) gelijk oppakken en buiten zetten. De eerste tijd zal je zo ongeveer om de 2 uur naar buiten moeten. Het is niet de bedoeling dat je dan hele wandelingen maakt, maar even plassen en poepen en weer naar binnen.

Ook zal je ’s nachts nog een keer eruit moeten met je pup. Je kunt je wekker zetten of als je pup in de slaapkamer slaapt, merk je vanzelf als hij wakker wordt. Pups worden niet zindelijk van een bench, als ze moeten, dan moeten ze en dan vervuilen ze ook rustig hun slaapplek stomweg omdat ze niet anders kunnen. Je leert op deze manier je hond juist in de bench zijn behoefte te doen en als hij overdag moet, gaat hij naar de bench.

Straf je pup niet als hij het binnen doet, de blaas -en sluitspieren werken nog niet optimaal dus straffen heeft totaal geen nut. De pup zal hierdoor alleen maar bang van je worden dat je boos bent om het plassen/poepen op zich en bv op een plek poepen waar je het niet zo snel ziet en zelfs niet meer durven aan de riem te plassen omdat je het dan ziet en kwaad zou kunnen worden.

Buiten beloon je de pup echt heel overdreven als hij wat doet. Een pup leert tien keer meer door beloning dan door straf, binnen ruim je het op zonder wat te zeggen. Let goed op je pup en wordt hij wat onrustig dan ga je meteen naar buiten. Als je denkt hij wil nú gaan zitten, til hem dan meteen op (de meeste honden hebben een ingebouwde rem als je ze optilt, zullen ze niet gaan plassen) loop gauw naar buiten en zet hem neer en dan uiteraard belonen.

Voernijd

Sommige pups zullen als je probeert de voerbak weg te halen gaan grommen. Maar stel jezelf eens in de plaats van de pup, jij zit te eten en iemand pakt jouw eten af, zou je daar vriendelijk op reageren? Laat geen kinderen bij de pup als hij aan het eten is, de pup moet in alle rust kunnen eten anders creëer je een hond die zijn eten naar binnen schrokt.

Als hij een bot heeft, laat je hem met rust. Door hem met rust te laten, groeit het vertrouwen in jou en zal je na verloop van tijd wel het bot en de bak weg kunnen nemen indien nodig. Als hij buiten wat pakt dan ruil je dat om. Je zorgt dat je worst of kaas bij hebt en op het moment dat hij wat pakt, geef je hem een stukje worst. Hij zal leren om het gevonden voorwerp in jouw handen te leggen (waarop je weleens met een kattendrol in je handen staat!) en jij geeft hem dan de beloning. Bij pups met extreme baknijd, kun je hem vertrouwen leren door hem enkele dagen uit de hand de brokjes te voederen. Zo leert hij dat jij het geeft en niet wegneemt.

Bij pups/honden die extreem gulzig eten en zouden kunnen stikken in de droge brokjes, zet een dikke steen in de etensbak zodat hij niet alles kan binnen ‘stofzuigen’ maar moet de korreltjes voorzichtiger oppakken.

Hoe leer ik een pup wat plaats is

Je kunt beginnen door iedere keer als je hond op een kleedje of in de bench gaat liggen, daar het commando ‘plaats’ aan te verbinden. Je weet bv zeker (na het een paar dagen gedaan te hebben) dat je hond als je hem eten geeft in de bench, richting bench zal lopen als je hem eten geeft, op dat moment zeg je ‘plaats’. Dit kun je later uitbouwen, na eerst een koekje op de plaats te leggen en dan het commando plaats te geven.

Weer wat later ga je het uitbouwen naar de uiteindelijke oefening en geef je het koekje en zeg je plaats, dan is het de bedoeling dat hij ook daadwerkelijk op zijn plaats gaat. Van een pup kun je nog geen onvoorwaardelijke gehoorzaamheid verwachten en als je zelf zit te eten, is het voor een pup wel heel erg moeilijk om op de plaats te blijven. Hier is het zaak dat je heel consequent blijft en niet na 4 keer denkt van nou ok dan niet, want dan heeft de pup gewonnen en wordt het de volgende keer nog moeilijker om hem te laten luisteren.

Het "hier" komen

1: Oefen altijd op een veilige plaats, als je pup los is. Dus niet op een veldje wat aan de weg ligt, want als hij een blaadje achteraan gaat, weet hij niet dat de weg gevaarlijk is!!! Zelfs in het bos moet je uitkijken voor de paarden die daar lopen. Eén schop van een paard wat schrikt, kan dodelijk zijn voor je puppy.

Niet iedere volwassen hond houdt van pups. Het is een fabeltje dat een volwassen hond een pup nooit wat zou doen. Het klopt dat ze een pup van eigen roedel niets doen, maar een pup van een andere roedel wél. Als je een andere hond ziet, roep je je pup bij je en je vraagt eerst aan de andere baas of het kan. Zo ja, dan laat je ze lekker spelen en zo niet dan loop je door met je aangelijnde pup.

2: Straf NOOIT ook al duurt het wel eens lang voordat hij komt en heb je eigenlijk haast omdat je weg wilt. Als je haast hebt, klinkt je sten geïrriteerd en dat merkt je pup. Hij zal dan helemaal gaan treuzelen en kalmerende signalen uit gaan zenden naar jou.

Bv het tongelen het langs de neus likken, uitgebreid aan een grassprietje gaan staan snuffelen of toch nog gauw een plasje voor hij bij jou komt, het weg kijken en heel traag naar je toekomen, dit alles om jou te laten weten dat hij wel braaf is. Als je deze signalen niet herkent en daardoor nog kwader wordt, snapt de pup er niets meer van.

Probeer, hoe gehaast je ook bent, altijd met een vrolijke stem je pup te roepen en je zult zien dat hij dan wel luistert. Als hij een keer niet komt, haal hem dan op en lijn hem aan zonder iets te zeggen.

Lijn ook nooit op vaste plekken je pup aan, roep hem ook eens tussendoor, lijn hem heel eventjes aan en laat hem weer los na 10 m. Dit moet je doen omdat anders een puppy heel gauw doorheeft wanneer hij weer naar huis moet en dan minder snel zal komen, dus belonen als hij komt, 10 m aan de riem en weer vrij geven en steeds op verschillende plaatsen weer aanlijnen.

Alleen zijn zonder bench

Als je puppy eenmaal een beetje aan de omgeving en aan je stem is gewend, kun je gaan proberen of hij zich zo veilig voelt dat hij even alleen gelaten kan worden. Voordat je hiertoe overgaat, laat je hem eerst goed uit zodat ze eigenlijk al goed moe zijn. Je wacht dan een half uurtje zodat er weer rust in zijn lijf is. Vervolgens geef je hem een Kong en daar doe je iets heel lekkers in bv pindakaas. Alle honden zijn daar gek op en ze zijn daar heel wat tijd mee kwijt om het er uit te likken.

Google maar eens op Kong recepten en je zult zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Maak een vast ritueel van het weggaan (bv blijf, baasje moet even boodschappen doen, werken etc. verzin maar iets, maar wacht even tot puppy rustig is)zet de radio aan (dan hoort hij toch stemmen in huis) en laat dan je pup en Kong voor een minuut of 5 alleen. Grote kans dat hij de Kong zó interessant vindt, dat hij niet eens in de gaten heeft dat je weg bent. Als je terugkomt, negeer je hem eerst (je hangt rustig je jas op, ruimt je boodschappen op enz.) en je beloont hem pas als je rustig zit en je neemt de Kong weer in. Door er geen feestje van te maken als je terugkomt, zal de hond het als een natuurlijk iets gaan beschouwen.

Om de Kong rustig weg te kunnen pakken, geef je er iets anders voor in de plaats, een stukje worst of kaas. De Kong geef je iedere keer weer als je weggaat en zo wordt het weggaan voor je hond een feestje, want dan krijgt hij zijn Kong weer.

Als je een hondje hebt wat ondanks alles toch gaat piepen, leg dan de volgende keer dat je gaat een gedragen T-shirt van jezelf neer zodat jouw geur nog bij hem is. Bouw de tijd dat je weggaat echt heel rustig op bij hondjes die zo reageren. Door ze gelijk teveel alleen te laten creëer je verlatingsangst!

Alleen zijn met bench (bench training)

Een bench mag NOOIT een strafplek zijn, maar alleen een hulpmiddel. Ook is het niet de bedoeling dat de pup er uren achter elkaar in zit, maar dat het alleen voor eventjes is!

Je laat je puppy al vanaf de eerste dag aan de bench wennen, je geeft beloningen in de bench, eten in de bench, kortom het moet een veilige plek voor de hond worden net zoals bv een mand. Je kunt de bench aan 3 kanten afdekken met doeken of met dekens zodat het een veilig ‘hol’ wordt.

Tijdens het eten sluit je het deurtje van de bench en je blijft zelf in de buurt. Na het eten laat je hem nog eventjes in de bench zitten met het deurtje dicht en dan doe je zonder wat te zeggen het deurtje weer open. Het moet een natuurlijk iets worden voor de pup dus je moet er niet teveel de nadruk opleggen (lees belonen als hij erin of eruit gaat).

Als de hond de bench als een veilig plekje gaat zien, zal hij er waarschijnlijk uit zichzelf al in gaan liggen. Zo af en toe sluit je het deurtje bv als je gaat stofzuigen. Zorg wel dat de pup je kan zien, blijf in dezelfde ruimte als de pup!

Pas als de pup het helemaal niet eng meer vind (voor de één gaat dit vlugger dan voor de ander) kun je hem eens in de bench laten en het huis verlaten (wel de muziek aan, en de handelingen doen zoals je die ook doet bij een hond die alleen blijft zonder bench). Als hij lekker aan zijn Kong heeft liggen likken en dus stil is geweest, kom je na 5 minuutjes terug en je beloont hem niet! Negeer hem als je net thuis bent, je doet wel de bench open, maar pas als je rustig zit, roep je hem bij je en krijgt hij zijn aandacht.

Bedenk dat je beter in het begin kortstondig weg kunt gaan, maar dat het goed gaat, dan dat je het te snel opbouwt. Als je gelijk een uur weg blijft, heb je kans dat je een hondje aantreft wat óf helemaal over de rooie is óf alles bij elkaar loopt te gillen. Dus vooral in de beginperiode rustig aan opbouwen!! Als de hond weet dat jij terugkomt, gaat het uitbouwen snel genoeg, maar de opbouw momenten zijn te belangrijk omdat hij die als leuk moet ervaren.

Rust

Veel mensen vergeten nog wel eens dat een pup verplichte rust nodig heeft, zou je sommige pups hun gang laten gaan dan kunnen ze in de hele dag spelen. Pups zijn nog in ontwikkeling met hun botten en spieren en vooral de wat grotere rassen hebben verplicht rust nodig om alles goed in verhouding te laten groeien.

Geef je pup dus niet de hele dag aandacht, maar laat hem af en toe maar eens even doen, wil dat nog niet helpen dan is verplicht een uurtje in de bench ook geen probleem. Ook is het erg belangrijk dat de kinderen de pup dan met rust laten.

Bij vragen kunt u altijd terecht bij ons team Nazorg.
Mail hiervoor naar nazorg@sos-strays.nl. Beter een keer teveel gevraagd dan te weinig!

Let wel: de nazorg is alléén voor honden geadopteerd bij S.O.S. Strays


Nancy van Doorn
Team nazorg S.O.S. StraysTERUG NAAR PAGINA OPVOEDING