O J A R A
contactpersoon
voor meer info:
esther@sos-strays.nl
+31 (0)36-5324999
  Bereikbaar tot 18.00 uur

Foto   [klik op foto voor vergroting] Onze Zwarte Parels
Geslacht
Teef gesteriliseerd
Ras
Mix type Boomertje
Leeftijd
± 01/01/2010
Schouderhoogte
Kleine hond: 28 cm hoog en 5 kg (nog te mager).
Uiterlijk
Zwart, halflange wollige vacht. Vanwege de zeer verwaarloosde staat van haar vacht is OJARA ondertussen kort getrimd zodat haar vacht weer gezond kan aangroeien.
Herkomst
Spanje, Santiago de Compostella (Galicië)

Refuxio de Bando bestaat sinds 2004. Het is de officiële opvangplaats voor ongewenste honden en katten van de stad Santiago de Compostella. Het heeft plaats voor 250 à 300 dieren en telde bijvoorbeeld in oktober 2015 zo'n 480 dieren (350 honden en 130 katten). Ondanks een sterk adoptiebeleid is het asiel chronisch overbevolkt. Het asiel werkt als een dierenbeschermingsorganisatie en euthanaseert alléén zwaar zieke of gevaarlijk agressieve honden.
Verblijfplaats
Almere, in een opvanggezin met andere honden.
Karakter OJARA wordt door haar Spaanse verzorgers beschreven als een lief en aanhankelijk hondje wat niet van drukte om haar heen houdt en meer tijd nodig heeft om vertrouwen in een persoon te krijgen.
Ondertussen is OJARA bij haar opvanggezin in Nederland en wij constateren dat OJARA een hondje is met een behoorlijke “rugzak”. OJARA is haar vertrouwen kwijt in mensen. Ze wil dolgraag, snakt naar aandacht, maar zodra ze die krijgt raakt ze soms zomaar in verwarring en weet niet of ze moet genieten of van zich afhappen. Het is dus belangrijk om haar lichaamstaal goed te lezen en rekening te houden met dit gedrag, wat helaas het gevolg is van een leven van verwaarlozing en hoogstwaarschijnlijk mishandeling.
Haar opvanggezin doet daarom heel rustig aan met haar, alles stapje voor stapje. Wel positieve aandacht geven, maar niet te veel. Wel haar wat rustige aaitjes geven, maar nog geen geknuffel. Kleine wandelingen in de wijk, rondjes herhalen….alles rustig aan.
OJARA reageert daar goed op, ze komt al redelijk tot rust en wordt met de dag vrolijker en speelser. Ze vindt het heerlijk om gewoon in de buurt te zijn van haar “opvangmama” wanneer deze aan haar bureau werkt, kookt, tuiniert enz. OJARA kuiert er lekker omheen.
OJARA verblijft bij vier andere honden, een reu en drie teefjes. Dit gaat goed, alhoewel ze soms wat jaloers gedrag laat zien, want delen is nog wat moeilijk. Ze is hierin goed te corrigeren, wel moet dit op een rustige manier gebeuren zonder haar aan te raken. Een onverwachte aanraking zet haar momenteel nog op scherp en in haar paniek kan ze dan happen, waar ze zelf ook van schrikt. We zien hier per dag verbetering in komen, maar haar toekomstige baasjes zullen hier zeker rekening mee moeten houden.
OJARA loopt prima mee aan de riem, houdt van lekker snuffelen en rondkijken. Ze is, mits op tijd uitgelaten, zindelijk.
Alleen thuisblijven wordt momenteel langzaamaan opgebouwd (hier in gezelschap van andere honden) en gedurende de nacht slaapt zij in een bench naast het bed van haar opvanggezin. Dit gaat prima en zonder morren.
Kort samengevat: OJARA is een leuk hummeltje wat helaas een zwaar verleden van zich af moet schudden. Toch is zij niet zomaar een bang hondje, er schuilt wel degelijk ook een pittig dametje in haar waar rekening mee moet worden gehouden in haar opvoeding.
Rust – regelmaat – liefde en duidelijkheid zijn de sleutelwoorden voor haar begeleiding.
Wij vermoeden dat, als OJARA tot rust gekomen is, er een geweldig geestig en lief hondje tevoorschijn komt.
Opvoedingstips
Om de beste kansen te hebben op een goede start is het belangrijk om inzicht in bepaald gedrag te krijgen zodat je hierop adequaat kunt reageren en de juiste begeleiding/opvoeding kunt geven. Lees hiervoor onderstaande teksten door:   [klik op de links]

    ø Basisopvoeding     ø Roedelgedrag     ø Angst/Onzekerheid     ø Verlatingsangst
Profielschets adoptant
Voor OJARA zoeken we mensen die tijd en geduld kunnen opbrengen om haar met zachte hand en positieve begeleiding het vertrouwen in de mens terug te geven. Ze is zeer stemgevoelig, een zachte correctie is al voldoende voor haar. OJARA komt nu nog het meest tot haar recht in een rustige omgeving. Ze moet nog leren vertrouwen dat plotselinge geluiden en bewegingen van mensen geen dreiging meer voor haar betekenen. In haar opvanggezin wordt een middenweg gezocht tussen enerzijds haar te laten ontspannen en genieten en anderzijds haar verder te begeleiden naar een stabieler hondje wat vertrouwen in haar mensen heeft.

LET WEL: Al onze honden hebben een (meer of minder heftig) verleden, hierdoor kunnen ze lichamelijke gebreken hebben door bijvoorbeeld minder goede voeding op jongere leeftijd, gebrek aan medische zorg of door verwaarlozing en/of mishandeling. Wij gaan er van uit dat u als adoptant zelf kunt bedenken of u draagkrachtig genoeg bent om eventuele medische kosten in de toekomst te kunnen betalen of om een huisdierenverzekering af te sluiten na adoptie. Wij doen onze uiterste best om onze honden zo goed als mogelijk ter adoptie aan te bieden en indien er medische problemen bekend zijn, zullen deze zeker gemeld worden.
Stichting S.O.S. Strays is niet verantwoordelijk voor onkosten na de adoptie.


Heeft u interesse, lees dan eerst de adoptie procedure door.
Bij andere honden
Sociaal en onderdanig, OJARA wordt nerveus van druktemakers.
Bijzonderheden Zie ook: "Geef een gouden hond een gouden mand".

OJARA werd gevonden door medewerkers van Bando, ze zat vastgebonden aan het hek van het asiel,. Haar vacht was in een zeer slechte conditie en ze was doodsbang. Wij zijn speciaal op haar gewezen door onze contactpersoon in het asiel. Dit omdat OJARA een minimale kans op een thuis heeft in Spanje vanwege haar kleur, leeftijd en omdat zij extra inzet nodig heeft van haar nieuwe baasjes om vertrouwen te winnen. Gelukkig kon OJARA naar Nederland reizen en kunnen we haar begeleiden naar een nieuwe, betere toekomst.
Kosten: € 140,-- gift + € 60,-- toeslag
sterilisatie / castratie:   zie toelichting


voor deelname in onze   gemaakte kosten, en stelt ons in staat de
buitenlandse honden hier én in land van herkomst te blijven helpen.


De honden zijn allen ontwormd, geënt volgens ouderdom, gechipt, en in bezit van Europees paspoort. Ze werden voor vertrek uit Spanje dmv bloedproeven getest op de plaatselijke voorkomende zuiderse ziektes. De uitslagen waren negatief, dus gezond.
N.B.: Wanneer u interesse in één van onze hondjes heeft en daarvoor telefonisch contact met ons opneemt verzoeken wij u vriendelijk om bij geen gehoor zelf later nog eens terug te bellen. Wij trachten de onkosten aan telefoongesprekken zo laag mogelijk te houden zodat we het beschikbare budget optimaal aan het redden en verzorgen van de honden kunnen besteden. We hopen dat u hier begrip voor heeft.TERUG