O N É S I M O
contactpersoon
voor meer info:
ineke@sos-strays.nl
+31(0)6-82075056
  Tussen 14.00 - 22.00 uur

Foto   [klik op foto voor vergroting] Onze Zwarte Parels
Geslacht
Reu gecastreerd
Ras
Mix.
Leeftijd
± 23/02/2013
Schouderhoogte
Middelmaat: 50 cm hoog en 29,9 kg.
ONESIMO is fors en robuust gebouwd maar ondanks dat zouden er wel een paar kilootjes af mogen. Een gewicht van 25-27 kg zou beter voor hem zijn.
Uiterlijk
Zwart/wit, kortharig.
Herkomst
Spanje, Oviedo

Albergue de Oviedo, of ookwel "La Bolgachina" genoemd, is een gemeentelijk asiel in de provincie Asturias. Jarenlang stond dit asiel bekend als een vreselijk asiel. Het was er overvol, smerige hokken vol ratten, er was geen medische zorg, honden kwamen nooit uit de kennels. Gelukkig is er sinds februari 2017 een nieuwe beheerder gekomen en sindsdien is de situatie een heel stuk verbeterd. De honden krijgen medische zorg, ze worden geënt, gesteriliseerd of gecastreerd. De medewerkers die er rond lopen hebben hart voor de dieren en doen hun best ze zo goed als mogelijk te verzorgen. Er is een uitloopveldje gekomen en er wordt als daar tijd voor is gewandeld met de honden. Er wordt getracht een nieuwe thuis te vinden voor de honden. Wel is het nog altijd een overvol asiel van ruim 200 honden waarvan velen een zeer geringe kans op adoptie hebben omdat ze groot, geen ras of oud zijn.
Verblijfplaats
Culemborg, in een opvanggezin met andere honden en katten.
Karakter ONÉSIMO kan het best omschreven worden als een lief, grappig, aandoenlijk opaatje.
Hij is vriendelijk en rustig van aard. Hij vindt het fijn als je hem over zijn koppie kriebelt maar hij is niet opdringerig in aandacht vragen.
ONÉSIMO verblijft nu ruim een week bij zijn opvanggezin. De eerste dagen was hij nog wat rusteloos. Niet in de zin van hyperactief, want dat is hij zeker niet, maar hij bleef maar wat rond drentelen door het huis en ging niet liggen of slapen. Ook tilde hij de eerste dagen zijn poot nog wel eens op in huis, tegen een stoel of muur. Markeren in huis doet hij niet meer, hij heeft inmiddels begrepen dat dit niet de bedoeling is. Hij is nu helemaal zindelijk.
ONÉSIMO draait inmiddels al goed mee in het opvanggezin. Hij heeft veel meer rust in zich en kan lekker liggen slapen op een hondenkussen of kleed. Met de andere honden in huis kan hij goed overweg. Hij zoekt geen problemen, is niet dominant. Hij vindt het leuk om contact te hebben met andere honden, begroet ze en snuffelt wat, maar spelen doet hij niet. Met de katten in het opvanggezin heeft hij totaal geen probleem. Hooguit snuffelt hij even aan ze, maar verder zijn ze oninteressant en laat hij ze met rust.
Eten doet hij graag en een lekker kauwbotje kan hij zeer waarderen. Hij is hier niet schrokkerig in en heeft geen voernijd. In zijn opvanggezin eet hij samen met de andere honden in één ruimte zonder problemen.
Even alleen blijven is voor ONÉSIMO geen probleem. Als zijn opvangmama weggaat wil hij wel graag mee, maar als dit niet kan maakt hij daar ook geen probleem van. Hij sloopt niet, en gaat niet janken of blaffen. Bij thuiskomst word je weer blij begroet.
ONÉSIMO gaat graag mee wandelen. Hij loopt heel rustig aan de riem. Hij trekt totaal niet. Hij snuffelt wel heel graag, zoals veel reutjes dat doen, wil hij elke boom, en interessant plekje uitgebreid besnuffelen. Op veilige gebieden kan hij los lopen. Op zich volgt hij goed, hobbelt als “een hondje” achter je aan, maar je moet hem wel in de gaten houden, bijvoorbeeld als er meerdere mensen lopen wil hij wel eens achter de verkeerde benen aan gaan, of als hij even afgeleid is omdat hij staat te snuffelen dan kan hij ineens het spoor bijster zijn en gaat ie de verkeerde kant op. Hij is dan wel op zoek naar zijn opvangmama en de roedel, maar lijkt het allemaal niet goed te snappen, ook al roep je naar hem. Het zou kunnen dat ONÉSIMO niet heel goed hoort en ziet en het daarom niet goed kan volgen. In het licht zie je ook een blauwwitte waas over zijn ogen. In die zin komt hij ouder over dan de 7,5 jaar die er in zijn paspoort staat.
ONÉSIMO is aandoenlijk grappig, zonder dat hij daar zijn best voor doet. Hij heeft iets onnozels, iets klungeligs over zich. Hij heeft een slungelig loopje met zijn net te korte pootjes en eigenlijk veel te grote voeten die dan alle kanten op zwabberen. Ook wil hij nog wel eens struikelen, bijvoorbeeld over een stoep.
ONÉSIMO kan mee in de auto. Hij is niet wagenziek maar het lukt hem niet om zelf de auto in te springen of stappen. Je moet hem er in tillen. Ook met er uit springen moet je hem soms ondersteunen, anders is het meer er uit vallen. Wellicht heeft dit ook te maken met slecht zien. Het is wel echt een opaatje, maar niet in de zin van totaal versleten. Hij kan nog makkelijk anderhalf uur wandelen, wel op een rustig tempo.
ONÉSIMO is geen heel angstige hond maar van sommige dingen kan hij schrikken. Hij zal gewoon nog erg weinig gewend zijn, en veel dingen zijn nog vreemd voor hem. Wel lijkt hij echt bang te zijn voor sommige mannen. Dan draait hij zich om en loopt weg. Mogelijk heeft hij daar in het verleden slechte ervaringen mee.

Klik hier om een filmpje te bekijken van ONÉSIMO in het asiel in Spanje.
Opvoedingstips
Om de beste kansen te hebben op een goede start is het belangrijk om inzicht in bepaald gedrag te krijgen zodat je hierop adequaat kunt reageren en de juiste begeleiding/opvoeding kunt geven. Lees hiervoor onderstaande teksten door:   [klik op de links]

    ø Basisopvoeding     ø Roedelgedrag     ø Angst/Onzekerheid     ø Verlatingsangst
Profielschets adoptant
ONÉSIMO past bij mensen die een hond nog een mooie tijd willen geven na een leven lang in een asiel. Zijn toekomstige baasjes moeten beseffen dat ONÉSIMO een zwaar leven achter de rug heeft en ouder overkomt dan de 7,5 jaar in zijn paspoort. Hij is geen jonge god meer die van actie en inspanning houdt. Maar op zijn eigen rustige, ietwat onhandige manier kan hij zeker nog wel enorm genieten van een leven als huishond.
ONÉSIMO kan zowel als enige hond geplaatst worden als samen met een andere hond(en). Een levendige, actieve gezinssituatie met (jonge) kinderen is waarschijnlijk te druk voor hem.

LET WEL: Al onze honden hebben een (meer of minder heftig) verleden, hierdoor kunnen ze lichamelijke gebreken hebben door bijvoorbeeld minder goede voeding op jongere leeftijd, gebrek aan medische zorg of door verwaarlozing en/of mishandeling. Wij gaan er van uit dat u als adoptant zelf kunt bedenken of u draagkrachtig genoeg bent om eventuele medische kosten in de toekomst te kunnen betalen of om een huisdierenverzekering af te sluiten na adoptie. Wij doen onze uiterste best om onze honden zo goed als mogelijk ter adoptie aan te bieden en indien er medische problemen bekend zijn, zullen deze zeker gemeld worden.
Stichting S.O.S. Strays is niet verantwoordelijk voor onkosten na de adoptie.


Heeft u interesse, lees dan eerst de adoptie procedure door.
Bij andere honden
Sociaal met andere honden en katten.
Klik hier voor tips om de kennismaking tussen hond en kat positief te laten verlopen.
Bijzonderheden Zie ook: "Geef een gouden hond een gouden mand".

ONÉSIMO verbleef zo ongeveer zijn hele leven al in het asiel van Bolgachina en heeft dus ook het beleid in de slechte tijd van dit asiel meegemaakt. De nieuwe medewerkers doen nu hun best de honden zo goed mogelijk te verzorgen maar voor de grote oudere honden die er al zo lang zitten is de kans op adoptie in Spanje zo goed als nihil. Gelukkig zijn er voor ONÉSIMO nu betere tijden op komst. Inmiddels kwam hij naar Nederland voor een toekomst als huishond. De verandering van het asielleven naar een leven in huis zal groot zijn voor ONÉSIMO. Hij zal even tijd nodig hebben om te wennen en moet nog het één en ander leren. Toch verwachten we geen noemenswaardige problemen, gezien zijn vriendelijke en rustige karakter.
Kosten: € 240,-- gift + € 85 ,-- toeslag
sterilisatie / castratie:   zie toelichting


voor deelname in onze   gemaakte kosten, en stelt ons in staat de
buitenlandse honden hier én in land van herkomst te blijven helpen.


De honden zijn allen ontwormd, geënt volgens ouderdom, gechipt, en in bezit van Europees paspoort. Ze werden voor vertrek uit Spanje dmv bloedproeven getest op de plaatselijke voorkomende ziektes. De uitslagen waren negatief, dus gezond.
N.B.: Wanneer u interesse in één van onze hondjes heeft en daarvoor telefonisch contact met ons opneemt verzoeken wij u vriendelijk om bij geen gehoor zelf later nog eens terug te bellen. Wij trachten de onkosten aan telefoongesprekken zo laag mogelijk te houden zodat we het beschikbare budget optimaal aan het redden en verzorgen van de honden kunnen besteden. We hopen dat u hier begrip voor heeft.TERUG