O R T I G A
contactpersoon
voor meer info:
elvira@sos-strays.nl
+31 (0)6-46386168
  Tussen 10.00 en 20.00 uur

Foto   [klik op foto voor vergroting]
Geslacht
Teef gesteriliseerd
Ras
Mix Mastin Espagnol
Klik hier om meer te lezen over het karakter van de Mastin Espagnol.
Leeftijd
± 06/01/2019
Schouderhoogte
Grote hond: 70 cm hoog en 48 kg.
Uiterlijk
Bruin gemeleerd, dikke korte vacht.
Herkomst
Spanje, Torrelavega (CantabriŽ)

De vereniging 'Refugio Canino Torres' is in juli 2013 gesticht door de vrijwilligers die al sinds 2011 actief zijn in het asiel van Torrelavega. Ze zijn vanaf nu een onafhankelijke vereniging, voorheen waren ze onderdeel van de dierenbeschermingsorganisatie Aspacan. Refugio Canino Torres krijgt geen subsidies van de steden en gemeenten behalve gratis vuilnis ophalen, rattenbestrijding en watervoorziening. Deze moedige dierenvrienden organiseren evenementen om wat geld te winnen en zijn afhankelijk van sponsors en donateurs om de dieren waardig te kunnen verzorgen. Wij hebben in 2012 een zomeractie voor Torrelavega gehouden om extra voeding te kunnen kopen en ondersteunden de honden met nihil plaatsingskansen jarenlang via ons - nu gestopte - AHA project. Voor een stukje geschiedenis van Torrelavega vanaf 2011 tot nu, klik hier.
Verblijfplaats
Kerkrade, in een opvanggezin met andere honden.
Karakter ORTIGA werd door de Spaanse verzorgers aan ons beschreven als een lieve, vriendelijke hond met een helaas vreselijk verleden (zie bijzonderheden). ORTIGA heeft echt moeten wennen aan haar leven in Nederland.
Omdat het opvanggezin haar alle ruimte en tijd geeft om zelf het tempo te bepalen en geen druk op haar legt, gaat ORTIGA met stappen vooruit. In huis zoekt zij haar vertrouwde plek op om vanuit daar alles rustig gade te slaan.
Buiten in de tuin sjokt zij wat rond, snuffelt hier en daar of gaat ergens rustig liggen. Mensen die langslopen worden met een waakse blaf begroet.
Met de andere twee honden in het opvanggezin gaat zij goed om.
ORTIGA laat het toe dat het opvanggezin haar af en toe aanraakt, waarbij duidelijk is dat zij zich prettiger voelt bij een vrouw dan bij een man. Maar ook dit gaat steeds iets beter.
Met de kleinkinderen van het opvanggezin gaat zij goed om, al is de drukte niet aan haar besteed.
ORTIGA gaat inmiddels mee met de wandelingen en de opmerking "ga je mee wandelen", levert een kwispelende staart op en wat gekke sprongetjes. De riem omdoen vindt ze nog wat spannend.
Onderweg voelt ze zich steeds meer als een vis in het water. Op veilige plekken kan zij los lopen en dat vindt ORTIGA heerlijk. Ze ontdekt, rent op een drafje door de natuur en gaat lekker pootje baden in het water. Een hele drukke omgeving is niet aan haar besteed omdat, als er van meerdere kanten iemand of iets aan komt, ze dat spannend vindt.
ORTIGA trekt niet aan de riem.
ORTIGA is geheel zindelijk.
Adoptanten die de ingeslagen weg met ORTIGA voortzetten en haar de juiste begeleiding geven, krijgen werkelijk een fantastische lieve hond!

Klik hier om een paar filmpjes te bekijken van ORTIGA in Spanje en in Nederland.
Opvoedingstips
Om de beste kansen te hebben op een goede start is het belangrijk om inzicht in bepaald gedrag te krijgen zodat je hierop adequaat kunt reageren en de juiste begeleiding/opvoeding kunt geven. Lees hiervoor onderstaande teksten door:   [klik op de links]

    ø Basisopvoeding     ø Roedelgedrag     ø Angst/Onzekerheid     ø Verlatingsangst
Profielschets adoptant
Gezien haar verleden (zie bijzonderheden) en op basis van wat ORTIGA nu laat zien, passen een rustige omgeving en adoptanten met een kalme energie, die begrijpen dat geduld en geen verwachtingen hebben de basis zijn in de omgang met ORTIGA, goed bij haar. De aanwezigheid van een tuin is een must omdat ORTIGA heel graag in de tuin is. ORTIGA wordt in ieder geval niet geplaatst bij kinderen.

LET WEL: Al onze honden hebben een (meer of minder heftig) verleden, hierdoor kunnen ze lichamelijke gebreken hebben door bijvoorbeeld minder goede voeding op jongere leeftijd, gebrek aan medische zorg of door verwaarlozing en/of mishandeling. Wij gaan er van uit dat u als adoptant zelf kunt bedenken of u draagkrachtig genoeg bent om eventuele medische kosten in de toekomst te kunnen betalen of om een huisdierenverzekering af te sluiten na adoptie. Wij doen onze uiterste best om onze honden zo goed als mogelijk ter adoptie aan te bieden en indien er medische problemen bekend zijn, zullen deze zeker gemeld worden.
Stichting S.O.S. Strays is niet verantwoordelijk voor onkosten na de adoptie.


Heeft u interesse, lees dan eerst de adoptie procedure door.
Bij andere honden
Sociaal.
Klik hier voor tips om de kennismaking tussen hond en kat positief te laten verlopen.
Bijzonderheden ORTIGA komt van een eigenaar die zeer slecht voor zijn dieren zorgt. Bij aankomst in het asiel had zij een zware infectie en verzakking van haar baarmoeder en langere tijd vreesde men voor haar leven. Met goede (medische) zorg en liefde is ORTIGA opgeknapt en herwint zij haar vertrouwen in de mens steeds meer. Ze is nu klaar voor een nieuw leven in Nederland.
Bij de linkerheup is volgens de X-rays een lichte vorm van HD zichtbaar. Het is voor ORTIGA dus belangrijk dat haar spieren goed opgebouwd worden met de juiste voeding en beweging. Wij kunnen deze X-rays aan kandidaat-adoptanten tonen.
Kosten: € 325,-- gift + € 110 ,-- toeslag
sterilisatie / castratie:   zie toelichting


voor deelname in onze   gemaakte kosten, en stelt ons in staat de
buitenlandse honden hier én in land van herkomst te blijven helpen.


De honden zijn allen ontwormd, geënt volgens ouderdom, gechipt, en in bezit van Europees paspoort. Ze werden voor vertrek uit Spanje dmv bloedproeven getest op de plaatselijke voorkomende ziektes. De uitslagen waren negatief, dus gezond.
N.B.: Wanneer u interesse in één van onze hondjes heeft en daarvoor telefonisch contact met ons opneemt verzoeken wij u vriendelijk om bij geen gehoor zelf later nog eens terug te bellen. Wij trachten de onkosten aan telefoongesprekken zo laag mogelijk te houden zodat we het beschikbare budget optimaal aan het redden en verzorgen van de honden kunnen besteden. We hopen dat u hier begrip voor heeft.TERUG