O R T I G A
contactpersoon
voor meer info:
elvira@sos-strays.nl
+31 (0)6-46386168
  Tussen 10.00 en 20.00 uur

Foto   [klik op foto voor vergroting]
Geslacht
Teef gesteriliseerd
Ras
Mix Mastin Espagnol
Klik hier om meer te lezen over het karakter van de Mastin Espagnol.
Leeftijd
± 06/01/2019
Schouderhoogte
Grote hond: 70 cm hoog en 48 kg.
Uiterlijk
Bruin gemeleerd, dikke korte vacht.
Herkomst
Spanje, Torrelavega (CantabriŽ)

De heel jonge vereniging 'Refugio Canino Torres' is in juli 2013 gesticht door de vrijwilligers die al sinds 2011 actief zijn in het asiel van Torrelavega. Ze zijn vanaf nu een onafhankelijke vereniging, voorheen waren ze onderdeel van de dierenbeschermingsorganisatie Aspacan. Refugio Canino Torres krijgt geen subsidies van de steden en gemeenten behalve gratis vuilnis ophalen, rattenbestrijding en watervoorziening. Ze moeten dus erg hard werken om vooral het 'erfgoed' van vůůr 2011 te kunnen onderhouden, veelal grote, oudere en moeilijk plaatsbare honden. Deze moedige dierenvrienden organiseren evenementen om wat geld te winnen en zijn afhankelijk van sponsors en donateurs om de dieren waardig te kunnen verzorgen. Wij hebben in 2012 een zomeractie voor Torrelavega gehouden om extra voeding te kunnen kopen en ondersteunden de honden met nihil plaatsingskansen jarenlang via ons - nu gestopte - AHA project. Voor een stukje geschiedenis van Torrelavega vanaf 2011 tot nu, klik hier.
Verblijfplaats
Kerkrade, in een opvanggezin met andere honden.
Karakter ORTIGA werd door de Spaanse verzorgers aan ons beschreven als een lieve, vriendelijke hond met een helaas vreselijk verleden (zie bijzonderheden). Sinds haar aankomst in het opvanggezin maakt ORTIGA hele kleine stapjes vooruit. Het is duidelijk dat ze nog behoorlijk moet wennen aan haar leven in Nederland.
Het opvanggezin geeft haar alle ruimte en tijd om zelf het tempo te bepalen. In huis zoekt zij haar vertrouwde plek op om vanuit daar alles rustig gade te slaan.
Met de andere twee honden in het opvanggezin zoekt zij sporadisch contact maar tolereert hen zondermeer. ORTIGA laat het toe dat het opvanggezin haar af en toe aanraakt, waarbij duidelijk is dat zij zich prettiger voelt bij een vrouw dan bij een man.

Op dit moment wordt zij alleen in de tuin uitgelaten. Haar aan de riem vastmaken vindt ze spannend maar daarna loopt ze rustig mee. Inmiddels loopt zij ook mee zonder riem.
ORTIGA is geheel zindelijk.

Klik hier om een filmpje te bekijken van ORTIGA in Spanje.
Opvoedingstips
Om de beste kansen te hebben op een goede start is het belangrijk om inzicht in bepaald gedrag te krijgen zodat je hierop adequaat kunt reageren en de juiste begeleiding/opvoeding kunt geven. Lees hiervoor onderstaande teksten door:   [klik op de links]

    ø Basisopvoeding     ø Roedelgedrag     ø Angst/Onzekerheid     ø Verlatingsangst
Profielschets adoptant
ORTIGA is nog niet zo lang in het opvanggezin. Gezien haar verleden (zie bijzonderheden) en op basis van wat ORTIGA nu laat zien, is het te vroeg om een complete profielschets van een adoptant te geven. ORTIGA wordt in ieder geval niet geplaatst bij kinderen. Een rustige omgeving en adoptanten met een kalme energie, die begrijpen dat geduld en geen verwachtingen hebben de basis zijn in de omgang met ORTIGA, passen goed bij haar. Een grotere tuin is een must omdat ORTIGA momenteel alleen in de tuin uitgelaten wordt.

LET WEL: Al onze honden hebben een (meer of minder heftig) verleden, hierdoor kunnen ze lichamelijke gebreken hebben door bijvoorbeeld minder goede voeding op jongere leeftijd, gebrek aan medische zorg of door verwaarlozing en/of mishandeling. Wij gaan er van uit dat u als adoptant zelf kunt bedenken of u draagkrachtig genoeg bent om eventuele medische kosten in de toekomst te kunnen betalen of om een huisdierenverzekering af te sluiten na adoptie. Wij doen onze uiterste best om onze honden zo goed als mogelijk ter adoptie aan te bieden en indien er medische problemen bekend zijn, zullen deze zeker gemeld worden.
Stichting S.O.S. Strays is niet verantwoordelijk voor onkosten na de adoptie.


Heeft u interesse, lees dan eerst de adoptie procedure door.
Bij andere honden
Sociaal.
Klik hier voor tips om de kennismaking tussen hond en kat positief te laten verlopen.
Bijzonderheden ORTIGA komt van een eigenaar die zeer slecht voor zijn dieren zorgt. Bij aankomst in het asiel had zij een zware infectie en verzakking van haar baarmoeder en langere tijd vreesde men voor haar leven. Met goede (medische) zorg en liefde is ORTIGA opgeknapt en herwint zij haar vertrouwen in de mens steeds meer. Ze is nu klaar voor een nieuw leven in Nederland.
Bij de linkerheup is volgens de X-rays een lichte vorm van HD zichtbaar. Het is voor ORTIGA dus belangrijk dat haar spieren goed opgebouwd worden met de juiste voeding en beweging. Wij kunnen deze X-rays aan kandidaat-adoptanten tonen.
Kosten: € 295,-- gift + € 110 ,-- toeslag
sterilisatie / castratie:   zie toelichting


voor deelname in onze   gemaakte kosten, en stelt ons in staat de
buitenlandse honden hier én in land van herkomst te blijven helpen.


De honden zijn allen ontwormd, geënt volgens ouderdom, gechipt, en in bezit van Europees paspoort. Ze werden voor vertrek uit Spanje dmv bloedproeven getest op de plaatselijke voorkomende ziektes. De uitslagen waren negatief, dus gezond.
N.B.: Wanneer u interesse in één van onze hondjes heeft en daarvoor telefonisch contact met ons opneemt verzoeken wij u vriendelijk om bij geen gehoor zelf later nog eens terug te bellen. Wij trachten de onkosten aan telefoongesprekken zo laag mogelijk te houden zodat we het beschikbare budget optimaal aan het redden en verzorgen van de honden kunnen besteden. We hopen dat u hier begrip voor heeft.TERUG