P E L U S A   V
contactpersoon
voor meer info:
ineke@sos-strays.nlFoto   [klik op foto voor vergroting]
Geslacht
Teef gesteriliseerd
Ras
Mix Herder.
Leeftijd
± 01/05/2016
Schouderhoogte
Middelmaat: 52 cm hoog en 29,3 kg. Momenteel nog te zwaar.
Uiterlijk
Bruin/zwart, niet helemaal kortharig.
Herkomst
Spanje, Santiago de Compostella (GaliciŽ)

Xestion Etica do Abandono ofwel kortweg XEA is een nieuwe dierenwelzijnsorganisatie opgericht begin 2018 door Oscar Villar. Deze organisatie stelt zich tot doel om het probleem van gedumpte- en zwerfhonden in de regio op een diervriendelijke manier aan te pakken door middel van contracten aan te gaan met omliggende gemeenten voor opvang, een adoptieprogramma, voorlichting over verantwoord huisdierenbezit en het belang van chippen en steriliseren. Ze werken samen met andere dierenwelzijnsorganisaties in GaliciŽ waaronder Refugio Canino Bando.
XEA stapt feitelijk in het gat van gemeenten ten westen van Santiago de Compostella, waar nog geen beleid was voor thuisloze honden omdat deze net buiten het werkterrein liggen van de andere asielen in de regio.
XEA heeft nu het beheer over een opvangplek in het plaatsje Brandomil genaamd "A Cova da Lobo" (de wolvengrot) dit was voorheen een dodingstation. XEA zet zich nu in om de honden te herplaatsen in binnen- en buitenland.
Verblijfplaats
PELUSA verblijft in het asiel van XEA in Brandomil, GaliciŽ. Bij geschikte kandidaten kan PELUSA in oktober meereizen met ons transport naar Nederland.
Karakter PELUSA is een hele lieve, zachtaardige hond. Ze is ťťn en al vriendelijkheid naar mens en dier. Ze is lief voor kinderen. Ze vindt het heerlijk om geaaid te worden, het liefst op haar buik. PELUSA is een gehoorzame, evenwichtige hond, makkelijk in de omgang. Ze loopt netjes aan de riem.

Klik hier om een paar filmpjes te bekijken van PELUSA bij XEA in Spanje.
Opvoedingstips
Om de beste kansen te hebben op een goede start is het belangrijk om inzicht in bepaald gedrag te krijgen zodat je hierop adequaat kunt reageren en de juiste begeleiding/opvoeding kunt geven. Lees hiervoor onderstaande teksten door:   [klik op de links]

    ø Basisopvoeding     ø Roedelgedrag     ø Angst/Onzekerheid     ø Verlatingsangst
Profiel adoptant
We willen graag dat PELUSA een fijn thuis kan krijgen bij mensen die haar de juiste zorgen kunnen bieden, onder voorwaarde van optie adoptie *.

* Optie adoptie:

Om onze opvangplekken niet te bezetten komen deze honden alleen in aanmerking voor "optie adoptie". Als u interesse heeft in ťťn van deze honden, houdt dat in dat u het betreffende hondje bij aankomst in huis neemt en S.O.S Strays de eerste twee weken zorg draagt voor de voeding en eventuele medische kosten en na twee weken u het hondje officieel adopteert of bij het niet klikken, opvangt tot er een andere adoptant is die interesse heeft in het hondje.

Let wel: Stichting S.O.S Strays vergoedt tijdens de optie adoptie periode alleen de kosten (indien nodig) voor ziektes zoals die bij alle honden voor kunnen komen (b.v kennelhoest, diarree ). Dit alleen na overleg met de contactpersoon van Stichting S.O.S. Strays. Problemen en de eventuele daarbij komende kosten die te maken hebben met de reden van Special Care adoptie worden niet vergoed.

Heeft u interesse, lees dan eerst de adoptie procedure door.
Special Care
Er werden bij PELUSA x-rays gemaakt van haar heupen en rug. Helaas bleek hieruit dat PELUSA heupdysplasie heeft aan haar rechterheup. Daarnaast heeft ze in haar rug enkele osteofyten, dit zijn botuitsteeksels , die vaak bij artrose ontstaan aan de randen van de wervels. Het is een inadequate reparatiereactie van het lichaam om de gevolgen van artrose tegen te gaan. Deze uitsteeksels hoeven geen pijn te doen, alleen als ze tegen een zenuw aandrukken kunnen ze klachten geven. PELUSA laat weinig merken van haar problemen. Ze is een vrolijke speelse hond, ze mankt niet, heeft geen moeite met opstaan en lijkt geen pijn te hebben.
Heupdysplasie kan helaas niet verbeteren, het kan alleen maar in de loop der jaren verslechteren door de vorming van artrose. De achteruitgang kan beperkt en vertraagd worden door haar dieetvoeding te geven voor honden met gewrichtsproblemen, eventueel aangevuld met supplementen. Daarnaast is het belangrijk dat zij gedoseerde beweging krijgt, wat betekent dat beweging goed voor haar is zodat ze sterke spieren kan opbouwen die het gewricht op zijn plek houden. Echter ze mag zich niet forceren, dus geen eindeloze wandelingen, geen traplopen, springen, balletjes apporteren. Verder is het voor PELUSA heel belangrijk dat ze niet te zwaar is, want dat is een extra belasting voor haar heupen die het gewicht moeten dragen. Op dit moment heeft PELUSA nog overgewicht. In het asiel krijgt ze nu light-voer. Ze is in de afgelopen tijd al enkele kilo's afgevallen.
Het is moeilijk te voorspellen hoe de HD van PELUSA zich in de loop der jaren zal ontwikkelen. Mogelijk heeft ze op termijn pijnstilling nodig of een chirurgische ingreep (dat zal gaan om een heupkopresectie of een kunstheupprothese) om de klachten te verminderen.
Of en wanneer dit nodig zal zijn hangt onder andere af van de zorg die ze nu krijgt. In het asiel is het moeilijk om haar die goede zorgen te geven. Bovendien ligt ze daar altijd op een harde betonnen vloer, in de winters vaak koud en vochtig. Ook dit is erg slecht voor haar heupen. Daarom willen we PELUSA heel graag een kans geven op een beter perspectief dan die ze nu heeft: een liefdevol thuis, een warme mand en de juiste zorgen.
Bij andere honden
Sociaal en onderdanig. PELUSA helpt de angstige honden in het asiel om vertrouwen te winnen door haar lieve en stabiele uitstraling. Klik hier voor tips om de kennismaking tussen hond en kat positief te laten verlopen.
Bijzonderheden PELUSA werd op straat gevonden. Ze was niet gechipt en niemand was op zoek naar haar. Ze kwam terecht in het asiel van XEA, een kleine organisatie die verder geen subsidies ontvangt. Toen bleek dat PELUSA gewrichtsproblemen had zou PELUSA eigenlijk niet bij XEA kunnen blijven. Ze hebben geen geld voor de extra zorgen die PELUSA nodig heeft voor waarschijnlijk lange tijd, aangezien haar adoptiekansen door deze problemen heel klein zijn.
S.O.S. Strays heeft toen een speciale oproep voor PELUSA gedaan op onze facebook pagina, zodat ze met financiŽle steun toch bij XEA in opvang kon blijven. We zijn heel erg dankbaar voor de donaties die we mochten ontvangen voor PELUSA. Maar het allermooist zou toch zijn als PELUSA een echt thuis kon krijgen. Die kans verdient ze!
Kosten: € 115,-- gift + € 85 ,-- toeslag
sterilisatie / castratie:   zie toelichting


voor deelname in onze   gemaakte kosten, en stelt ons in staat de
buitenlandse honden hier én in land van herkomst te blijven helpen.


De honden zijn allen ontwormd, geënt volgens ouderdom, gechipt, en in bezit van Europees paspoort. Ze werden voor vertrek uit Spanje dmv bloedproeven getest op de plaatselijke voorkomende ziektes. De uitslagen waren negatief, dus gezond.
N.B.: Wanneer u interesse in één van onze hondjes heeft en daarvoor telefonisch contact met ons opneemt verzoeken wij u vriendelijk om bij geen gehoor zelf later nog eens terug te bellen. Wij trachten de onkosten aan telefoongesprekken zo laag mogelijk te houden zodat we het beschikbare budget optimaal aan het redden en verzorgen van de honden kunnen besteden. We hopen dat u hier begrip voor heeft.TERUGX-RAYS van PELUSA V

TERUG NAAR BESCHRIJVING