R U K A
contactpersoon
voor meer info:
elvira@sos-strays.nl
+31 (0)6-46386168
  Tussen 10.00 en 20.00 uur

Foto   [klik op foto voor vergroting]
Geslacht
Teef gesteriliseerd
Ras
Mix
Leeftijd
± 01/03/2016
Schouderhoogte
Middelmaat: 49 cm hoog en 18 kg (iets te zwaar).
Uiterlijk
Tricolor, kortharig.
Herkomst
Spanje, Santiago de Compostella (Galicië)

Xestion Etica do Abandono ofwel kortweg XEA is een nieuwe dierenwelzijnsorganisatie opgericht begin 2018 door Oscar Villar. Deze organisatie stelt zich tot doel om het probleem van gedumpte- en zwerfhonden in de regio op een diervriendelijke manier aan te pakken door middel van contracten aan te gaan met omliggende gemeenten voor opvang, een adoptieprogramma, voorlichting over verantwoord huisdierenbezit en het belang van chippen en steriliseren. Ze werken samen met andere dierenwelzijnsorganisaties in Galicië waaronder Refugio Canino Bando.
XEA stapt feitelijk in het gat van gemeenten ten westen van Santiago de Compostella, waar nog geen beleid was voor thuisloze honden omdat deze net buiten het werkterrein liggen van de andere asielen in de regio.
XEA heeft nu het beheer over een opvangplek in het plaatsje Brandomil genaamd "A Cova da Lobo" (de wolvengrot) dit was voorheen een dodingstation. XEA zet zich nu in om de honden te herplaatsen in binnen- en buitenland.
Verblijfplaats
Hoensbroek, in een opvanggezin met een andere hond.
Karakter RUKA werd door haar Spaanse verzorgers beschreven als een lieve, verlegen en rustige hond die het liefst problemen uit de weg gaat. RUKA is wat angstig voor onbekende zaken en heeft daarom vaak wat tijd nodig om te wennen aan nieuwe mensen en situaties. Na haar aankomst in Nederland blijkt zij inderdaad nog veel dingen spannend te vinden. RUKA heeft echt tijd nodig om los te komen en zich meer op haar gemak te voelen. Heel langzaam ontdooit ze wat. Iedere dag durft ze weer iets dichterbij te komen en komt ze makkelijker met je mee of achter je aan. Het is twee stapjes vooruit en weer één terug.
RUKA trekt zich erg op aan de andere honden. Zonder hen gaat ze moeilijk mee naar binnen en naar buiten. Hoort ze iets onbekends bij het naar binnen gaan of maakt één van de kinderen geluid, dan keert ze weer om om naar buiten te gaan.
RUKA lijkt minder bang voor mannen dan voor vrouwen. Het opvanggezin mag haar voorzichtig benaderen en aaien maar je ziet aan haar houding dat ze het heel spannend vindt. De kinderen in het opvanggezin gaat zij uit de weg.
Buiten in de tuin zie je haar genieten en gaat zij heerlijk op een stretcher in de zon liggen. Aan de riem loopt zij heel voorzichtig mee. Op dit moment komt zij nog niet buiten de tuin.
Bij afwezigheid en in de nacht verblijft zij in een bench.

Klik hier om een filmpje te bekijken van RUKA in Spanje.
Opvoedingstips
Om de beste kansen te hebben op een goede start is het belangrijk om inzicht in bepaald gedrag te krijgen zodat je hierop adequaat kunt reageren en de juiste begeleiding/opvoeding kunt geven. Lees hiervoor onderstaande teksten door:   [klik op de links]

    ø Basisopvoeding     ø Roedelgedrag     ø Angst/Onzekerheid     ø Verlatingsangst
Profielschets adoptant
RUKA past het beste in een rustige omgeving bij geduldige, rustige mensen zonder kinderen en die bij voorkeur ervaring hebben met het begeleiden van een angstige hond. RUKA wordt alleen geplaatst bij een andere stabiele hond.

LET WEL: Al onze honden hebben een (meer of minder heftig) verleden, hierdoor kunnen ze lichamelijke gebreken hebben door bijvoorbeeld minder goede voeding op jongere leeftijd, gebrek aan medische zorg of door verwaarlozing en/of mishandeling. Wij gaan er van uit dat u als adoptant zelf kunt bedenken of u draagkrachtig genoeg bent om eventuele medische kosten in de toekomst te kunnen betalen of om een huisdierenverzekering af te sluiten na adoptie. Wij doen onze uiterste best om onze honden zo goed als mogelijk ter adoptie aan te bieden en indien er medische problemen bekend zijn, zullen deze zeker gemeld worden.
Stichting S.O.S. Strays is niet verantwoordelijk voor onkosten na de adoptie.


Heeft u interesse, lees dan eerst de adoptie procedure door.
Bij andere honden
Sociaal. RUKA is niet getest met katten.
Klik hier voor tips om de kennismaking tussen hond en kat positief te laten verlopen.
Bijzonderheden RUKA verbleef al ruim anderhalf jaar in het asiel van XEA. Gelukkig krijgt zij nu de kans op een nieuwe toekomst als huishond in Nederland of België.
Kosten: € 295,-- gift + € 85 ,-- toeslag
sterilisatie / castratie:   zie toelichting


voor deelname in onze   gemaakte kosten, en stelt ons in staat de
buitenlandse honden hier én in land van herkomst te blijven helpen.


De honden zijn allen ontwormd, geënt volgens ouderdom, gechipt, en in bezit van Europees paspoort. Ze werden voor vertrek uit Spanje dmv bloedproeven getest op de plaatselijke voorkomende ziektes. De uitslagen waren negatief, dus gezond.
N.B.: Wanneer u interesse in één van onze hondjes heeft en daarvoor telefonisch contact met ons opneemt verzoeken wij u vriendelijk om bij geen gehoor zelf later nog eens terug te bellen. Wij trachten de onkosten aan telefoongesprekken zo laag mogelijk te houden zodat we het beschikbare budget optimaal aan het redden en verzorgen van de honden kunnen besteden. We hopen dat u hier begrip voor heeft.TERUG