R U K A
contactpersoon
voor meer info:
elvira@sos-strays.nl
+31 (0)6-46386168
  Tussen 10.00 en 20.00 uur

Foto   [klik op foto voor vergroting]
Geslacht
Teef gesteriliseerd
Ras
Mix
Leeftijd
± 01/03/2016
Schouderhoogte
Middelmaat: 49 cm hoog en 18 kg (iets te zwaar).
Uiterlijk
Tricolor, kortharig.
Herkomst
Spanje, Santiago de Compostella (GaliciŽ)

Xestion Etica do Abandono ofwel kortweg XEA is een nieuwe dierenwelzijnsorganisatie opgericht begin 2018 door Oscar Villar. Deze organisatie stelt zich tot doel om het probleem van gedumpte- en zwerfhonden in de regio op een diervriendelijke manier aan te pakken door middel van contracten aan te gaan met omliggende gemeenten voor opvang, een adoptieprogramma, voorlichting over verantwoord huisdierenbezit en het belang van chippen en steriliseren. Ze werken samen met andere dierenwelzijnsorganisaties in GaliciŽ waaronder Refugio Canino Bando.
XEA stapt feitelijk in het gat van gemeenten ten westen van Santiago de Compostella, waar nog geen beleid was voor thuisloze honden omdat deze net buiten het werkterrein liggen van de andere asielen in de regio.
XEA heeft nu het beheer over een opvangplek in het plaatsje Brandomil genaamd "A Cova da Lobo" (de wolvengrot) dit was voorheen een dodingstation. XEA zet zich nu in om de honden te herplaatsen in binnen- en buitenland.
Verblijfplaats
Hoensbroek, in een opvanggezin met een andere hond.
Karakter RUKA werd door haar Spaanse verzorgers beschreven als een lieve, verlegen en rustige hond die het liefst problemen uit de weg gaat. RUKA is wat angstig voor onbekende zaken en heeft daarom vaak wat tijd nodig om te wennen aan nieuwe mensen en situaties.
Na haar aankomst in Nederland blijkt zij inderdaad wat tijd nodig te hebben om los te komen en zich meer op haar gemak te voelen. Het opvanggezin laat RUKA gewoon meedraaien zonder zich teveel met haar te bemoeien. Essentieel hierbij is om vooral niet teveel van RUKA te verwachten maar haar zeker ook niet te ontzien. Dit werkt goed.
RUKA ligt graag op de bank, dat voelt als haar veilige plek. Om die reden heeft het op dit moment geen prioriteit haar van de bank af te krijgen. Het opvanggezin kan bij een rustige benadering gewoon naast haar gaan zitten en haar aaien. Ook het kleinkindje (3,5 jaar) kan gewoon naast haar zitten en rustig spelen.
RUKA zoekt geen tot weinig contact met de hond van het opvanggezin. Ze trekt zich meer op aan het opvanggezin, zowel binnen als buiten.
Buiten zie je haar steeds meer genieten en haar staartje kwispelt voorzichtig. RUKA vindt buiten bepaalde dingen soms best even spannend maar ze herstelt zich ook weer snel.
RUKA kan al even alleen thuis blijven. Ze verblijft dan los in de woonkamer.
RUKA is zindelijk.

Klik hier om een filmpje te bekijken van RUKA in Spanje.
Opvoedingstips
Om de beste kansen te hebben op een goede start is het belangrijk om inzicht in bepaald gedrag te krijgen zodat je hierop adequaat kunt reageren en de juiste begeleiding/opvoeding kunt geven. Lees hiervoor onderstaande teksten door:   [klik op de links]

    ø Basisopvoeding     ø Roedelgedrag     ø Angst/Onzekerheid     ø Verlatingsangst
Profielschets adoptant
RUKA past het beste in een rustige omgeving bij geduldige, rustige mensen zonder kinderen en die bij voorkeur ervaring hebben met het begeleiden van een wat bangere hond. Adoptanten dienen er rekening mee te houden dat zij RUKA enerzijds niet ontzien maar ook geen dingen van haar vragen waar ze nog moeite mee heeft.

LET WEL: Al onze honden hebben een (meer of minder heftig) verleden, hierdoor kunnen ze lichamelijke gebreken hebben door bijvoorbeeld minder goede voeding op jongere leeftijd, gebrek aan medische zorg of door verwaarlozing en/of mishandeling. Wij gaan er van uit dat u als adoptant zelf kunt bedenken of u draagkrachtig genoeg bent om eventuele medische kosten in de toekomst te kunnen betalen of om een huisdierenverzekering af te sluiten na adoptie. Wij doen onze uiterste best om onze honden zo goed als mogelijk ter adoptie aan te bieden en indien er medische problemen bekend zijn, zullen deze zeker gemeld worden.
Stichting S.O.S. Strays is niet verantwoordelijk voor onkosten na de adoptie.


Heeft u interesse, lees dan eerst de adoptie procedure door.
Bij andere honden
Sociaal. RUKA is niet getest met katten.
Klik hier voor tips om de kennismaking tussen hond en kat positief te laten verlopen.
Bijzonderheden RUKA verbleef al ruim anderhalf jaar in het asiel van XEA. Gelukkig krijgt zij nu de kans op een nieuwe toekomst als huishond in Nederland of BelgiŽ.
Kosten: € 295,-- gift + € 85 ,-- toeslag
sterilisatie / castratie:   zie toelichting


voor deelname in onze   gemaakte kosten, en stelt ons in staat de
buitenlandse honden hier én in land van herkomst te blijven helpen.


De honden zijn allen ontwormd, geënt volgens ouderdom, gechipt, en in bezit van Europees paspoort. Ze werden voor vertrek uit Spanje dmv bloedproeven getest op de plaatselijke voorkomende ziektes. De uitslagen waren negatief, dus gezond.
N.B.: Wanneer u interesse in één van onze hondjes heeft en daarvoor telefonisch contact met ons opneemt verzoeken wij u vriendelijk om bij geen gehoor zelf later nog eens terug te bellen. Wij trachten de onkosten aan telefoongesprekken zo laag mogelijk te houden zodat we het beschikbare budget optimaal aan het redden en verzorgen van de honden kunnen besteden. We hopen dat u hier begrip voor heeft.TERUG