T I N A   V I I I
contactpersoon
voor meer info:
ton@sos-strays.nl
+31 (0)6-11054539
  tussen 10-12u en 19-21u

Foto   [klik op foto voor vergroting]
Geslacht
Teef gesteriliseerd
Ras
Mix, Carea Leonés x Border Collie
Leeftijd
± 26/05/2020
Schouderhoogte
Middelmaat: 52 cm hoog en 18 kg.
Uiterlijk
Tricolor/Merle, halflangharig.
Herkomst
Spanje, Torrelavega (Cantabrië)

De vereniging 'Refugio Canino Torres' is in juli 2013 gesticht door de vrijwilligers die al sinds 2011 actief zijn in het asiel van Torrelavega. Ze zijn vanaf nu een onafhankelijke vereniging, voorheen waren ze onderdeel van de dierenbeschermingsorganisatie Aspacan. Refugio Canino Torres krijgt geen subsidies van de steden en gemeenten behalve gratis vuilnis ophalen, rattenbestrijding en watervoorziening. Deze moedige dierenvrienden organiseren evenementen om wat geld te winnen en zijn afhankelijk van sponsors en donateurs om de dieren waardig te kunnen verzorgen. Wij hebben in 2012 een zomeractie voor Torrelavega gehouden om extra voeding te kunnen kopen en ondersteunden de honden met nihil plaatsingskansen jarenlang via ons - nu gestopte - AHA project. Voor een stukje geschiedenis van Torrelavega vanaf 2011 tot nu, klik hier.
Verblijfplaats
Hoensbroek, in een opvanggezin met andere honden.
Karakter TINA is een vrolijke, enorm lieve, speelse en sociale hond, met grote voorkeur voor de baas. Ze is zeer sociaal maar negeert vreemden meestal, zeker buiten.
In huis kan zij soms wat enthousiast zijn, zeker met speeltjes. Verder ligt zij graag bij haar opvanggezin in de buurt of ze gaat lekker op haar eigen hondenkussen liggen.
TINA is dol op spelen en zij doet dit zowel alleen met een speeltje alsook heel graag met de andere honden in het opvanggezin. De roedeltaal begrijpt zij ook prima, zowel in huis naar eigen honden als naar vreemde honden buiten, wel kán zij hierbij redelijk fel haar grenzen aangeven (afhankelijk van de andere hond), maar is daarbij zeker niet agressief.
TINA is ook graag in de tuin om lekker te snuffelen of even in het zonnetje te gaan liggen, maar liefst is ze bij de baas in de buurt, wat volledig past bij dit type hond.
Met de kleinkinderen in het opvanggezin (1, 4 en ouder) gaat TINA zeer goed om. Wel moet dit, zeker met kleinere kinderen, in het begin even goed begeleid worden.
Bezoek wordt enthousiast begroet en zij wil hierbij nog wel eens opspringen voor aandacht, op het commando “LAAG” stopt ze daarmee.
Bij afwezigheid van het opvanggezin en 's nachts verblijft TINA in de bench, ze wil namelijk nog wel eens wat pakken wat niet van haar is. De eerste paar minuten kán zij nog even zacht protesteren maar is ze al gauw stil.
Aan de riem zal zij, zeker aan begin van de wandeling, trekken. Hierin is zij echter goed corrigeerbaar. TINA kan in veilig gebied loslopen en als je haar roept of fluit komt zij direct, vanzelfsprekend pas ná gewenning aan de nieuwe baas.
Als TINA zelf naar buiten kan is zij volledig zindelijk, bij een dichte deur zal zij zich melden door erbij te gaan zitten. De eerste dag zal TINA wel zeker enkele plasjes binnen doen totdat ze weet waar dat dient te gebeuren.
TINA is totaal niet waaks.

Klik hier om een paar filmpjes te bekijken van TINA in Nederland.
Opvoedingstips
Om de beste kansen te hebben op een goede start is het belangrijk om inzicht in bepaald gedrag te krijgen zodat je hierop adequaat kunt reageren en de juiste begeleiding/opvoeding kunt geven. Lees hiervoor onderstaande teksten door:   [klik op de links]

    ø Basisopvoeding     ø Roedelgedrag     ø Angst/Onzekerheid     ø Verlatingsangst
Profiel adoptant
TINA is een mix Carea Leonés x Border Collie. De Carea Leonés is de voorouder van de Border Collie en is een wat feller type schaapshond (al is TINA in de gewone omgang wel zeer zacht) dat hoofdzakelijk in Spanje wordt gehouden; nog een echte 'werkhond' dus. Lees je dus vooral goed in over wat dit type hond nodig heeft: 3x daags een korte wandeling zal zeker niet genoeg zijn en garant staan voor problemen. TINA is een ideaal hondje om iets mee te gaan doen zoals behendigheid, flyball, etc.
Omdat dit type hond het liefst bij de baas is, zal TINA niet gelukkig worden van te lang alleen zijn wat zich dan kán uiten in negatief gedrag (tot 3 á 4 uurtjes geen probleem). Ook kan zij, zeker met een speeltje, de baas d.m.v. blaffen proberen te verleiden tot spelen. Hierin is ze wel goed te corrigeren.
Wel is TINA op dit moment nog erg reactief naar bijv. fietsers/scooters/auto's die te dicht en te snel langsrijden, zij valt daar naar uit. Het opvanggezin is bezig dit af te leren. Zet je haar tijdig op 'appčl' dan blijft ze rustig. (Let wel, ook dit gedrag past volledig bij dit type hond.) Ook is TINA reactief op (weg)rennende katten.
Wie zich vooraf goed inleest over wat dit type hond dagelijks (!) nodig heeft en vooral dit ook aan haar kan en wil geven, zal aan TINA een pracht van een maatje hebben.

LET WEL: Al onze honden hebben een (meer of minder heftig) verleden, hierdoor kunnen ze lichamelijke gebreken hebben door bijvoorbeeld minder goede voeding op jongere leeftijd, gebrek aan medische zorg of door verwaarlozing en/of mishandeling. Wij gaan er van uit dat u als adoptant zelf kunt bedenken of u draagkrachtig genoeg bent om eventuele medische kosten in de toekomst te kunnen betalen of om een huisdierenverzekering af te sluiten na adoptie. Wij doen onze uiterste best om onze honden zo goed als mogelijk ter adoptie aan te bieden en indien er medische problemen bekend zijn, zullen deze zeker gemeld worden.
Stichting S.O.S. Strays is niet verantwoordelijk voor onkosten na de adoptie.


Heeft u interesse, lees dan eerst de adoptie procedure door.
Bij andere honden
Sociaal. Omdat Tina erg reactief reageert op katten wordt ze daar niet bij geplaatst.
Bijzonderheden TINA werd door haar eigenaar naar het asiel gebracht omdat zij niet kon aarden in diens flat.
Kosten: € 325,-- gift + € 85 ,-- toeslag
sterilisatie / castratie:   zie toelichting


voor deelname in onze   gemaakte kosten, en stelt ons in staat de
buitenlandse honden hier én in land van herkomst te blijven helpen.


De honden zijn allen ontwormd, geënt volgens ouderdom, gechipt, en in bezit van Europees paspoort. Ze werden voor vertrek uit Spanje dmv bloedproeven getest op de plaatselijke voorkomende ziektes. De uitslagen waren negatief, dus gezond.
N.B.: Wanneer u interesse in één van onze hondjes heeft en daarvoor telefonisch contact met ons opneemt verzoeken wij u vriendelijk om bij geen gehoor zelf later nog eens terug te bellen. Wij trachten de onkosten aan telefoongesprekken zo laag mogelijk te houden zodat we het beschikbare budget optimaal aan het redden en verzorgen van de honden kunnen besteden. We hopen dat u hier begrip voor heeft.TERUG